Zdravlje

Zdravlje

Kako joga može pomoći ženama u menaopuzi?

Ako i vi muku mučite sa simptomima menopauze, možda je vrijeme da ih probate ublažiti – vježbanjem joge.

Tijekom menopauze ženama se usporava metabolizam i tu nema pomoći. Osim toga, dame su tada više depresivne, imaju lošiji san, pate od naleta vrućine i noćnog znojenja, umora, niskog libida i gladnije su. Estrogen, hormon koji inače služi i za održavanje težine, nestaje pa se kilogrami počinju sakupljati u struku. Ako i vi muku mučite sa simptomima menopauze, možda je vrijeme da ih probate ublažiti – vježbanjem joge.

Naime, najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Menopause pokazalo je kako žene koje vježbaju ovu drevnu tehniku mogu pronaći olakšanje od simptoma koji ih svakodnevno muče. Tako su ispitanice podijeljene u tri skupine: jedne su vježbale jogu 12 tjedana (jednom tjedno su vježbale 90 minuta u centru, a svakog dana kod kuće); druge su se upisale na aerobik dok su ispitanice treće skupine nastavile sa svojom uobičajenom aktivnošću i ritnom života.

Kada su u pitanju valunzi i noćno znojenje, nije bilo nikakve razlike kod ispitanica koje su vježbale jogu i onih koje su se upisale na aerobik – sve su žene imale jednake simptome kao i prije. S druge strane, samo je vježbanje joge omogućilo ženama lakši san jer one više nisu imale problema s nesanicom.

Znate li koji su najbolji joga centri u Zagrebu? Zavirite u članak i pronađite jedan baš po svojoj mjeri.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo