Kako možete izbjeći bolest COVID-19? ovo je 6 ključnih savjeta - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako možete izbjeći bolest COVID-19? ovo je 6 ključnih savjeta

Shutterstock

Ostanite zdravi uz ove savjete i izbjegnite zarazu koronavirusom.

Nova varijanta virusa predstavlja prijetnju, pa je i dalje važno poduzeti sve moguće mjere kako bi se zaštitili. Evo što kažu stručnjaci, što nam je najbolje raditi kako bismo zaštitili sebe ali i druge.

1. Cijepite se, sada je to najpotrebnije

Dokazano je da cijepljenje sprečava zarazu, a kada se dogodi ponovni proboj infekcije, cjepivo sprečava teže oblike bolesti. Dr. Suman Radhakrishna, direktor centra za infektivne bolesti u Kaliforniji kaže kako su antitijela koja nastaju kao posljedica cijepljenja pomoć koja služi da bi se izbjegao teži oblik infekcije. Dr. Tom Yadegar, pulmolog ističe: „Bez cjepiva ovaj će se virus nastaviti širiti i dobiti priliku da mutira, a nove varijante će biti aktivne u mjestima koja imaju najmanje cijepljenih. Uz praćenje savjeta struke i samo malo zdravog razuma, možemo učiniti puno za sebe ali cijelo društvo kako bismo stvari promijenili“.

Cjepivo je imperativ i jer je pred nama sezona virusa, a ono ostaje najefektivniji način da se smanji broj zaraženih, ali i hospitaliziranih. Određene skupine bi trebale primati i cjepivo protiv upale pluća i gripe kako bi svoj imunitet pripremili za ono što se može dogoditi, savjetuje liječnik.

Razmišljate o testiranju na antitijela? Evo zašto stručnjaci upozoravaju da budete oprezni

2. Distancirajte se

Dr. Yadegar pojašnjava: „Socijalna distanca može biti teška, ali barem 2 metra bi trebala biti dovoljna kako biste se zaštitili. Kada ste na okupu s obitelji i prijateljima, dobro je druženja imati na otvorenom ili u dobro provjetrenom prostoru“.

3. Nosite maske i perite ruke često

Dr. Yadegar dodaje kako se radi o respiratornoj bolesti pa je potrebno koristiti metode koje će vam pomoći da smanjite rizik od zaraze, a redovito pranje ruku i nošenje maski je upravo dobar alat za ovu primjenu.

4. Ne putujte

Iako je privlačna pomisao da ćete otputovati negdje za blagdane, savjet je stručnjaka da to ne činite, a tako ćete spriječiti infekciju, posebno ako planirate putovati u mjesta koja nisu toliko sigurna. Ako baš morate putovati, pazite na simptome i ako ih primjetite put odgodite te se javite liječniku.

Muči vas uporan kašalj? Pulmolog objasnio kada se morate obavezno javiti liječniku

5. Provodite vrijeme na otvorenom

Dr. Radhakrishna savjetuje oprez kod okupljanja u zatvorenim prostorima, pa je svakako pametnije da što više vremena provodite na zraku, posebno ako ne planirate nositi masku. Masku nosite kada ste u kontaktu s osobama koje ne žive s vama, distancirajte se kada je moguće. Sve što možete obavljajte i dogovarajte putem raznih platformi i društvenih.

6. Ako se ne osjećate dobro, ostanite kod kuće

“Ako niste dobro, i niste sigurni jesu li u pitanju simptomi alergije ili COVIDA, ostanite doma dok ne dobijete rezultate testova. Otkažite planove, a vaši prijatelji, kolege i obitelj će to cijeniti.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo