Kako natjerati srčane bolesnike da slijede liječnikove upute? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako natjerati srčane bolesnike da slijede liječnikove upute?

Čvrsti dokazi začepljenih arterija mogu utjecati na sklonost pacijenata uzimanju statina ili mršavljenje.

Iako im liječnici prilikom svakog pregleda napominju kako moraju smršavjeti ili se bolje pridržavati propisane terapije, za mnoge je to pacijente zadaća koju su odabrali ne napisati.

Istraživači Istraživačkog institute Biomed iz Los Angelesa predložili su savjet: pomaže ako pacijenti vide slike svojih začepljenih arterija nakon kalcijskog skoringa koronarnih arterija i tomografije. Šanse su da će se preplašiti onoga što vide i u većoj se mjeri pridržavati savjeta za mršavljenje ili uzimanje statina. Kalcijski skoring koronarnih arterija je neinvazivni način evaluacije količine kalcija koji je prisutan u koronarnim arterijama.

Pacijenti s najtežim oblikom bolesti koronarnih arterija koji su vidjeli slike svog srca pridržavali su se uputa liječnika o uzimanju statina 2.5 puta više, a čak su tri puta bili skloniji uzimanju zadatka mršavljenja za ozbiljno nego pacijenti koji nisu vidjeli opipljiv dokaz svoje bolesti.

“Kada vide sken koronarnih arterija, pacijenti dobe sliku o tome koliko je teška njihova bolest, a taj prikaz ostavlja veliki trag”, objasnila je Kalia Nove, voditeljica studije.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo