Zdravlje

Zdravlje

Kako pomoći bebi kod kolika?

Pročitajte priču Danijele iz Splita, mame neutješne bebe Eme koja nije mogla prestati plakati zbog kolika.

“Prvih nekoliko tjedana naša Ema bila je jako dobra beba. Noću je spavala po šest sati bez prekida, popila je uvijek cijelu bočicu i voljela se maziti. Svi zajedno uhvatili smo lijep ritam. A onda je u dobi od približno četiri Emina tjedna moj muž morao otići na službeni put i još istu večer, kad sam Emu odnijela spavati, odjednom je, po mom mišljenju bez razloga, počela jako plakati. Pomislila sam da plače jer je navikla da je uvečer stavi spavati moj muž i da je to razlog za plač. Međutim to nije bio plač kao i obično, bio je vrlo glasan, grčevit plač koji je trajao vrlo dugo. Nije pomagalo ni nagovaranje, ljuljanje, pjevanje, držanje na rukama.

Nisam znala što učiniti, pokušala sam sve čega sam se mogla sjetiti: hranjenje, podrigivanje… Imala je čistu pelenu, a ni uobičajeni način uspavljivanja nije pomogao. Končano mi je iscrpljena od plača zaspala u naručju. Budući da se posve umirila, odahnula sam i stavila je u krevetić. Nakon nešto više od sat vremena opet je počela plakati, opet je bila neutješna i zacrvenila se u licu. Ne mogu se sjetiti kako sam je uspjela utješiti, ali smo na kraju, skroz iscrpljene, zaspale.

Novalac

Sljedeći dan sve je opet bilo u redu, dan je tekao ustaljenim redoslijedom, a uvečer opet plač i čitava se priča ponovila. Bile smo budne gotovo cijelu noć i sada sam već bila jako zabrinuta. Na sreću, muž se idući dan vratio kući i nadala sam se da će sada sve biti u redu. Ali nije bilo. Uvečer je Ema opet dobila napad plača i budući da sam se već jako brinula, nazvala sam svoju sestru koja ima malo stariju djecu i pitala je za savjet. Umirila me i rekla mi da je riječ o kolikama i da najvjerojatnije neće biti većih problema, ali da svejedno odem sutradan do pedijatrice da pogleda je li s Emom sve u redu.

Pedijatrica mi je rekla da je moja sestra u pravu i da su to grčevi koji se zovu kolike. Budući da Emu nisam dojila, preporučila mi je da u ljekarni kupim posebnu mliječnu hranu s manje laktoze za dojenčad koja imaju tegobe zbog kolika i da će to pomoći. To sam i učinila pa je nakon nekoliko dana stvarno bilo bolje. Ponekad se noću još budila i plakala, međutim to nije bilo ništa u usporedbi s borbom koju smo vodile svaku noć do tada”.

Mama Danijela iz Splita

Novalac – mliječna hrana za dojenčad

Novalac nudi cjelovitu liniju visokokvalitetne mliječne hrane za dojenčad, od univerzalne mliječne hrane do jedinstveno prilagođene mliječne hrane za najčešće tegobe s kojima se dojenčad često susreće u prvoj godini života (kolike, bljuckanje, česta glad, alergije, zatvor).

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo