Zdravlje

Zdravlje

Kako pomoći djeci da se odupru pušenju?

Pušenje je iznimno opasna navika za zdravlje koja dokazano smanjuje život ne samo pušaćima nego i onima koji su prisiljeni udisati dim cigarete. Prije svega budite uzor djetetu!

Djeca najviše uče kroz identifikaciju s odraslima, posebno roditeljima. Ako pušite, nastojte prestati jer djeca sigurno neće čuti vašu poruku o štetnosti pušenja i preporuku da ne puše ako vide vas s cigaretom.

Učenje kroz razgovor

Učite djecu od malih nogu koliko je bitno brinuti se o zdravlju, ali na njima pristupačan način. Na primjer, objasnite im kratko kako dišemo, što cigareta čini našem disanju , izdvojite primjere koji su bitni za njih. U razgovoru koristite argumente vezane za posljedice u sadašnjosti ili bližoj budućnosti jer djeca i adolescenti žive u sadašnjosti i neće ih impresionirati posljedice u dalekoj budućnosti.

Upoznajte svoje dijete

Svako dijete zahtijeva individualni pristup. Upoznajte svoje dijete: je li ekstrovert, introvert, je li “povodljivo” ili već ima čvršće stavove, brani li svoje mišljenje, je li po prirodi sklono dominaciji ili mu to nije važno, koliko mu je razvijeno samopouzdanje s obzirom na dob, koliko je emocionalno i socijalno zrelo. Svakom djetetu i adolescentu treba pristupati individualno na osnovi procjene njegove osobnosti, interesa i okruženja u kojem se nalazi.

Pritisak vršnjaka i okoline

Presudnu ulogu za početak pušenja ima pritisak vršnjaka, odnosno vršnjačke skupine. Dijete treba poučiti kako reći ne vršnjacima, a da se ne osjeća isključenim. Poučite djecu kako da samouvjereno i odlučno, ali pristojno odbiju cigaretu. Na primjer, mogu skrenuti razgovor na drugu temu ili reći da “to nije njegov stil” ili sugerirati: “mislio sam da ti možeš pametnije postupiti”. Poučite ga o tome da nije “cool” slijepo pratiti mišljenje drugih, nego sasvim suprotno – da treba biti svoj.

Što ako ste saznali da je vaše dijete jednom ili nekoliko puta zapalilo cigaretu?

  • Nemojte vikati, osuđivati ili “držati propovijedi”.
  • Pitajte svoje dijete koliko mu je uopće ugodno to iskustvo (prve cigarete ne donose ugodu) i smatra li da neugodno iskustvo treba ponavljati.
  • Nemojte uvoditi striktne zabrane.
  • Objasnite tinejdžeru sve još jednom i recite mu da ga smatrate dovoljno odraslim da donese pametnu odluku vezano uz pušenje.
  • Navedite primjere ljudi koji su Vašem djetetu uzor, a koji ne puše (npr. poznati sportaši).
  • Usmjerite se na nagrađivanje pozitivnog ponašanja (to ne mora biti vezano uz nepušenje).

Svako pozitivno ponašanje djeteta treba nagraditi pohvalom, osmijehom, pažnjom ili na onaj način koji će vašem djetetu nešto značiti (izlazak, odlazak u kino, omiljeni časopis, sport). Ponašanja se uče! Pohvalite i svako bavljenje kreativnim aktivnostima, sportom, rekreacijom, učenjem.

Izvor: Štampar.hr

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo