Zdravlje

Zdravlje

Kako preživjeti dan nakon neprospavane noći? Slijedite tri jednostavna koraka

Shutterstock

Stručnjak za san savjetima pomaže kako se oporaviti nakon neprospavane noći.

Brojanje ovaca, brojanje obveza, brojanje stvari koje su se dogodile proteklog dana, brojanje svega onoga što čeka sutra… sve to popraćeno okretanjem u krevetu, otkrivanjem – pokrivanjem, odlaskom na toalet uz nervozu jer sutra nećete biti odmorni i odlučivanje da ćete sada zažmiriti i zaspati – vodi do nesanice.

Nesanica je iritantna, pogotovo kada smo svjesni da će u 6:30, ako ne i ranije, zvoniti alarm. Neprospavana noć može učiniti cijeli dan izuzetno napornim! Direktorica centra za san sa Sveučilišta Stanford savjetuje što napraviti ako ste umorni radi nesanice. 

1. Ne ostajte dugo u krevetu 

Pomicanjem alarma za par sati unaprijed nećete napraviti ništa dobro jer će se tako poremetiti vaš unutarnji sat, navodi dr. Barwick. Taj unutarnji biološki sad regulira većinu ponašanja i raspoloženja cijeli dan. Zato je važno ustajati svako jutro u isto vrijeme kako se on ne bi poremetio, a tako neprospavana noće neće postati nešto što se stalno ponavlja. 

2. Iskoristite sunce, prošetajte ali i odmarajte 

Poklonite si malo sunca odmah  nakon buđenja kako bi se i mozak razbudio odmah a ne mislio da je i dalje pod “dekicom”.

“Često smo ujutro zbunjeni i još sneni kako melatonin polako nestaje iz organizma. Sunčeve zrake će potaknuti proizvodnju dopamina, hormona sreće i ubrzati nestajanje melatonina iz sistema pa ćete se puno ranije razbuditi. Ako možete u jutarnju šetnju, to je još bolja opcija. Fizička aktivnost također potiče stvaranje dopamina pa će čak i samo par minuta hoda po suncu pomoći da se riješite jutarnjeg umora”, dodaje liječnica. 

Zašto niste mršavi? Tri glavna faktora utječu na to kako naše tijelo obrađuje kalorije

Kratki popodnevni odmor isto tako može pomoći da dobijete jaku dozu energije, ali on ne smije trajati dulje od 15 do 30 minuta. Svi ćemo prirodno osjetiti pad energije između podneva i 18 sati, pa će kratko spavanje u tim trenucima pomoći da se osjećate bolje, ali ako spavate više od preporučenog vremena možete samo osjetiti dodatni umor. Ako ne volite spavati tijekom dana, kratka šetnja će imati isti efekt. Sve su ovo bolji izbori od kofeina koji može poremetiti san u konačnici. 

3. U krevet krenite nešto ranije

Neprospavana noć za vas može značiti i da ćete drugi dan biti jako umorni, ali liječnica kaže da smo puno otporniji na nesanicu nego što mislimo. “Evolucija nas je dizajnirala tako da se možemo nositi s manjkom sna inače danas ne bismo bilo ovdje i razgovarali o ovom problemu”, navodi dr. Barwick. Vaš će se unutarnji sat pobrinuti da budete fokusirani i ako niste dobro spavali prošle noći. No to ne znači da biste trebali svaku noć spavati nekoliko sati i računati na svoj organizam da će popraviti štetu opet.  
Kronična nesanica može utjecati i na razvoj drugih zdravstvenih problema, povećava se rizik od visokog krvnog tlaka, moždanog i srčanog udara, pojačava apetit, ali i utječe na plodnost, jer prema nekim studijama smanjuje broj spermija kod muškaraca za čak 30%.

Lijekovi koje ne biste trebali uzimati prije spavanja – ako se želite naspavati

Nesanica kao najčešći poremećaj spavanja javlja se uslijed stresnih situacija i emocionalnih problema, no još češće povezana je s higijenom spavanja. Udobnost kreveta na kojem spavamo, ali i temperatura u spavaćoj sobi, konzumacija teške hrane i alkoholnih pića prije odlaska na spavanje, sve to može utjecati na kvalitetu sna, a time i na to kako ćemo se idući dan osjećati i funkcionirati. 

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo