Zdravlje

Zdravlje

Lijekovi koje ne biste trebali uzimati prije spavanja – ako se želite naspavati

Shutterstock

Oni bi vas mogli držati budnima cijelu noć.

Ako vam se čini da vam lijek ometa san, možda niste u krivu jer određeni mogu upravo to imati za posljedicu. Dr. Michael Breus navodi kako ćete od nekih lijekova bolje spavati, ali od određenih, poput onih protiv prehlade biste mogli cijelu noć brojati ovce. Uvijek se prije korištenja lijekova raspitajte kod liječnika koje nuspojave mogu imati. Evo na koje biste trebali obratiti pažnju.

Antidepresivi

Neki antidepresivi mogu utjecati na san. “Selektivni inhibitor ponovne pohrane serotonina je tip antidepresiva koji povećava razine serotonina u mozgu a on će poboljšati raspoloženje”, navodi dr. Megan Freeland te dodaje da iako se neki od njih često prepisuju i dobri su u borbi protiv depresije, mogu otežati san i onemogućiti vam da zaspite. Ako se vaš liječnik slaže, pametnije bi bilo koristiti ih ujutro kako ne bi utjecali na san. Postoje i druge opcije, ali svakako o tome razgovarajte s liječnikom.

Beta blokatori

Beta blokatori se obično prepisuju kako bi se tretirao povišen krvni tlak i aritmije. “Beta blokatori su povezani s prekidima sna, noćnim morama ali i nemogućnosti da utonete u san. Smatra se da to čine tako što će suspregnuti proizvodnju melatonina tijekom noći i unutarnji sat tijela. Niske razine melatonina često utječu na kroničnu nesanicu.

U kakvom je stanju vaše srce? Provjerite sami kod kuće bez opreme

Flasteri s nikotinom

Ako ste upravo prestali pušiti i koristite flastere s nikotinom kako bi vam olakšali taj period, možda ih ne biste trebali koristiti prije spavanja jer rezultat može biti okretanje po krevetu do jutra.

“Ova zamjena za nikotin je dizajnirana kako bi nekome pomogla da prestane pušiti tako što pruža niske razine nikotina, dovoljno da simptomi odvikavanja budu što blaži. No čini se da upravo ono mogu utjecati na nesanicu ako ih ostavite tijekom noći. Ako želite izbjeći taj efekt, skinite ga prije spavanja i stavite ponovo ujutro.

Lijekovi protiv prehlade

“Ovi se lijekovi često mogu dobiti bez recepta i sadrže sastojak pseudoephedrin koji će olakšati simptome, poput začepljenog nosa. Upravo taj sastojak je poznat po tome da može uzrokovati nesanicu, čak i kada se koristi u obliku spreja. Neki lijekovi protiv alergija koji se nazivaju antihistaminici mogu utjecati na pojavu umora pa se ponekad njima dodaje pseudoephedrin kako bi spriječio taj umor. Kao rezultat antihistaminici na kojima piše da ne izazivaju pospanost ipak mogu utjecati na san”, navodi dr. Breus.

Muči vas zatvor i tako već danima? Postoje jednostavna rješenja koja će pružiti olakšanje

Inhibitori acetilkolinesteraze

Ovakvi se lijekovi najčešće prepisuju kako bi se tretirao gubitak memorije i ostali simptimi povezano s demencijom.

“Ti lijekovi rade tako da će potaknuti enzime u tijelu koji “razbijaju” neurotransmiter koji je potreban mozgu kako bi bio na oprezu, pamtio i donosio odluke. Ovo će u teoriji usporiti propadanje mozga kod pacijenta i pomoći mu da obavlja sve aktivnosti tijekom dana.”; navodi liječnik te dodaje kako blokiranjem tih neurotransmitera, koji se nalaze posvuda u tijelu ne samo u mozgu, mogu utjecati na ne svjesne procese u tijelu pa tako i na san. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo