Zdravlje

Zdravlje

Kako prirodnim putem pobijediti herpes simplex virus?

Gotovo svatko od nas u nekom razdoblju života izložen je virusu herpesa, ali ne razvije se kod svakog klinička infekcija. Jačanjem imunološkog sustava može se znatno spriječiti izbijanje herpesa.

Virus herpes simplex je toliko minijaturan da milijuni i milijuni mogu stati na glavu igle. Kada je netko zaražen s herpes simplex virusom, ostaje nositelj ostatak svog života.

Herpes simplex: simptomi

Virus stvara male, bolne mjehuriće ili lezije u ustima. Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, herpes simplex je vrlo zarazan. Virus se prenosi ljubljenjem ili drugim osobnim kontaktom s nekim tko je zaražen ili s predmetima koji su bili u doticaju s virusom (ručnici, čaše, slamke, pribor za jelo).

Herpes simplex uzrokuje niz simptoma koji traju između jednog i tri tjedna prije nego što su mjehurići pojave. Pogođena osoba može se žaliti na bol u grlu ili može primijetiti natečene limfne žlijezde. Poteškoće u gutanju ili groznica su isto mogući. U nekim slučajevima, postoji peckanje u području gdje će mjehurić izrasti ili svrbež kože. Iako mjehurići koji se javljaju s herpesom nestaju za dva do deset dana, virus ostaje uspavan u tijelu.

On će živjeti u živčanim stanicama i izbiti ponovno kada ga nešto aktivira. Ti okidači mogu biti stres, bolest poput prehlade ili gripe, opekline od sunca, umor ili spolni odnos. Neki ljudi će osjetiti trnce u području gdje će se pojaviti mjehurići herpesa. Simptomi herpesa mogu se pojavljivati često: čak jednom mjesečno ili rjeđe, samo jednom godišnje. Svako novo izbijanje herpesa bit će sve lakše i blaže kako vrijeme prolazi, ali će se i dalje pojavljivati na mjestu prvotne infekcije.

Herpes simplex virus se ne može izliječiti nikakvim lijekovima. Antibakterijske masti mogu pomoći da se zaustavi bilo kakva infekcija koja se može pojaviti kada mjehurići popucaju i kada je koža oštećena. Rane se ne smije dirati, a ako se diraju, osoba treba oprati ruke.

Alternativna riješenja koja mogu olakšati su:

1) hladno – topli oblozi na pogođenim područjima. Ako su mjehurići na usnama, pokušajte sisati led i izmjenjivati s ispijanjem vrućeg čaja ili juhe

2) isperite usta toplom vodom koja je pomiješana s morskom soli

3) izbjegavajte jako začinjenu hranu, citruse, kečap ili bilo koju drugu hranu koja bi mogla peći zahvaćeno mjesto

4) lječnici često preporučuju lijekove protiv bolova, kao što su ibuprofen

5) antivirusni lijekovi kao što su aciklovir može propisati liječnik, ali se mora primijeniti čim se pojave prvi znakovi herpesa

Dokazano prirodni lijekovi za herpes simplex

Echinacea

Brojne studije dokazale su reputaciju ehinaceje kao imunostimulansa koji povećava razinu faktora koji pospješuju upalni proces, kao što su interleukini i interferoni. Pospješuje zacjeljenje tkiva i sprječava nastajanje većih ožiljaka. Klinički je dokazano da djeluje antivirusno protiv herpes simplexa.

Ulje čajevca

Ulje čajevca, također poznat kao Melaleuca alternifolia, pokazalo je antimikrobno djelovanje protiv herpes simplex virusa. Studije pokazuju da smanjuje vrijeme trajanja s 12 na devet dana.

Pčelinji propolis

Propolis sadrži antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva. Vjeruje se da ima protuupalno i anestetičko djelovanje, ali je i stimulator obrambenih snaga te jača imunitet, lokalni i opći. Bioeliksirova Propeus mast sadrži propolis koji djelotvorno uklanja bol, osjećaj peckanja i svrbeža te ubrzava epitelizaciju. WebMD preporučuje primjenu propolis masti pet puta dnevno na zahvaćena područja. Israel Medical Association Journal kaže da flavonoidi u pčelinjem propolisu djeluju antioksidativno i pomažu u borbi protiv infekcija i jačanju imunološkog sustava. In vitro, znanstvenici su otkrili da 0,5-postotna otopina ekstrakta propolisa uzrokuju 50 posto inhibicije herpes simplex virusa.

Cink i vitamin C

Klinička istraživanja pokazuju da dopuna cinka i vitamina C, uzeta oralno, može smanjiti simptome herpesa. Vitamin C povećava razinu glutationa, proteina koji služi izgradnji aminokiseline koja snažno djeluje protiv virusa. Vanjska primjena otopine cinkova sulfata također se pokazala učinkovitom i za ublažavanje simptoma i za spriječavanje ponovnog pojavljivanja herpesa.

L-Lizin

L-Lizin guši aminokiselinu arginin, koja potiče rast virusa. L-Lizin je esencijalna aminokiselina koju ljudsko tijelo ne proizvodi samostalno. Lizin se može uzeti kao izolirani dodatak prehrani, ali je najbolje asimilirani u hrani. Lizin može pomoći smanjiti broj ponavljanja infekcije i skratiti trajanje izbijanja.

Uzimajući lizin kao dodatak (jedan do tri grama dnevno) ili uzimajući više lizina u prehrani (iz namirnica kao što su meso: piletina, puretina, riba, pogotovo sardine, jaja, jogurt i svježe mahunarke) može ubrzati vrijeme oporavka.

Također je potrebno u prehrani smanjiti namirnice koje su bogate argininom (kao što su kava, čokolada, orašasti plodovi i sjemenke; orasi, bademi, lješnjaci, kikiriki, rogači, luk, češnjak i citrusno voće)

U borbi s herpesom hrana može biti jače oružje nego igdje drugdje. Ona može ublažiti i skratiti akutnu epizodu bolesti i prevenirati naredne.

 

k
Autorica teksta:

Meri Filipović, mag. nutricionizma,
stručni savjetnik za
Bioeliksir terapiju

www.bioeliksireuropa.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo