Zdravlje

Zdravlje

Kako se ebola prenosi i koji su prvi simptomi

Ebola ili ebola hemoragijska groznica je bolest koja se pojavljuje rijetko, no karakterizira je pojava teške kliničke slike u oboljelih i visoki postotak smrtnosti. Prenosi se direktnim kontaktom s krvlju i ostalim tjelesnim tekućinama osobe zaražene ebolom.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je eskalaciju ebole u Zapadnoj Africi, međunarodnom zdravstvenim izvanrednim događajem. Trenutna epidemija ebole započela je krajem ožujka 2014. godine, a do 1. kolovoza 2014. godine, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), od ebole je oboljelo 1603 osoba. Bolest je do sada zabilježena u četiri afričke države: Gvineji, Liberiji, Sierra Leoneu i Nigeriji.

Kako se ebola prenosi?

Bolest se može prenijeti spolnim putem, a moguć je i do sedam tjedana nakon prebolijevanja ebole. Moguć je također i u kontaktu s krvlju i tjelesnim tekućinama živih ili uginulih životinja zaraženih ebolom. Zaraziti se mogu i zdravstveni radnici prilikom bliskog kontakta sa zaraženom osobom, ukoliko ne postupaju prema pravilnicima za sprečavanje bolničkih infekcija. Ebola se ne prenosi zrakom, vodom i hranom.

Simptomi ebole

Simptomi koji u početku uključuju: nagli porast temperature, glavobolju i jake bolove u tijelu, a kasnije izrazitu slabost koja se pogoršava, mučnina, povraćanje, proljev; ponekad zatajenje jetrene i bubrežne funkcije te simptomi krvarenja po koži, ali i unutarnjim organima poput krvarenja iz nosa, ostalih sluznica, krvi u povraćenom sadržaju, krvi u stolici. Simptomi se pojavljuju dva do dvadeset i jedan dan nakon izlaganja virusu. Dijagnoza se postavlja detekcijom virusa ili protutijela u krvi i tjelesnim tekućinama oboljelih osoba.

Savjet putnicima koji su došli iz Gvineje, Liberije, Sierra Leonea, Nigerije

Rizik da ste se zarazili ebolom je nizak, no ako ste unutar 21 dana od povratka iz zemalja u kojima su trenutno zabilježeni slučajevi ebole razvili visoku temperaturu, groznicu, proljev, jake bolove u mišićima i zglobovima, slabost ili neke druge gore navedene simptome bolesti potrebno je potražiti liječničku pomoć odmah kako bi se razjasnilo o kojoj se bolesti radi (navedeni simptomi mogu biti simptomi neke druge tropske bolesti poput malarije koja je najčešća) te se započelo liječenje.

Fotografija: Wikipedia.org
Izvor: Štampar.hr

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo