Zdravlje

Zdravlje

Kako starimo tako se mijenja i potreba za vitaminima – ove morate koristiti

Shutterstock

Doznajemo koje je vitamine potrebno više koristiti kako starimo…

Kalcij

Kako starimo tako trošimo puno više minerala nego ga unosimo, a to može utjecati na lomljivost kostiju, a posebno kod žena u menopauzi. Kalcij pomaže radu mišića, živaca, stanica i krvnih žila.

Žene starije od 50 godina, a muškarci od 70 bi trebali unositi i do 20 posto više kalcija. 

Vitamin B12

Pomaže pri izgradnji krvnih stanica i neurona, a možete ga dobiti iz namirnica poput mesa, ribe, jaja i mliječnih proizvoda. Otprilike 30 posto osoba starih iznad 50 godina pate od gastritisa koji otežava apsorpciju vitamina iz hrane. 

Vitamin D

Kako bi apsorbirao kalcij, organizmu je potreban vitamin D, pa je dobro uzimati ih u tandemu kako bi spriječili pojavu osteoartritisa. Iako je izlaganje suncu preporuka, kako starimo tako ga teže iz sunca apsorbiraju pa ga treba potražiti u namirnicama kao što je losos, sardina…

Vitamin B6

Tijelo ga koristi kako bi se obranilo od virusa i bakterija te za stvaranje energije. Kako starimo, tako trebamo više ovog vitamina. Jetrica, masna riba i pahuljice su dobar izvor ovog vitamina.

Što ćemo jesti u 2020. godini? Dugo kuhane juhe od kosti i “lažno” meso

Magnezij

Pomaže tijelu pri izgradnji proteina i kostiju te održava razinu šećera u krvi pod kontrolom. Možete ga pronaći u orašastim plodovima i zelenom povrću. Ako dugo pijete lijekove, ili imate zdravstvenih problema, možete patiti od manjka magnezija. 

Probiotici

Takozvane dobre bakterije ili probiotici u crijevima prerađuju hranu, ali i suzbijaju štetne vrste bakterija i virusa te razgrađuju otrovne tvari. Nalaze se u  fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta i kefira. Probioticima su bogati i fermentirani proizvodi od soje (miso pasta, sojin umak, tempeh) te kiseli kupus. 

Omega-3s

One se nazivaju esencijalnima jer ih organizam sam ne može proizvesti. Važni su za zdravlje vida, mozga i spermija. pronaći ih možete u masnoj ribi, orasima i lanenim sjemenkama.

U kuhinji nutricionistice Vranešić Bender: Koje namirnice i dodatke prehrani koristi, kako joj izgleda rutina?

Cink 

Upravo je cink jedan od najvažnijih minerala u tijelu koji je ključan za dobar imunitet i potreban za mnoge funkcije, a možemo ga pronaći u namirnicama poput crvenog mesa. Cink je potreban za održavanje imunološkog sustava, izgradnju proteina, pokretanje enzima i za stvaranje DNA. Također, bitan je za normalan rast, razvoj i spolno sazrijevanje te za održavanje osjetila mirisa i okusa. z meso, izvor cinka je i riba, sir, orašasti plodovi i žitarice poput prosa, zobi, heljde i sl.

Selen

Selen je iznimno snažan antioksidans koji štiti od krvožilnih bolesti, reumatoidnog artritisa, astme i drugih kroničnih bolesti. Ključan je za normalnu funkciju štitnjače, povoljno utječe na mentalno zdravlje i raspoloženje. Sprečava tako nastanak demencije, bolesti štitnjače i razvoja raka. 

Bili smo u šopingu s nutricionisticom: Što je kupila, a što ni u ludilu ne nosi doma?

Kalij

Kalij je među najvažnijim elektrolitima, nužan je za normalan rad srčanožilnog sustava i bubrega, prijenos živčanih impulsa, čvrstoću kostiju i zubi, rad mišića… Manjaka kalija u organizmu može izazvati bol i grčeve u mišićima, slabost, vrtoglavicu, zatvor (opstipaciju) i nepravilan rad srca. Često se kao najbogatiji izvori kalija navode banana, naranča, rajčica i krumpir. Prije uzimanja suplementa, posavjetujte se s liječnikom. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo