Zdravlje

Zdravlje

Kako stati na kraj sindromu računalnog vida?

Dugoročno naprezanje očiju može dovesti do ozbiljnih oštećenja rožnice, kroničnih glavobolja povezanih s vidom, pa čak i djelomičnog gubitka vida, upozoravaju oftalmolozi. Što možete učiniti kako biste spriječili negativne učinke sindroma računalnog vida?

Više ne možemo ni zamisliti rad u uredu bez računala. On je postao okosnica svih naših radnji, no osim što nam omogućava obavljanje posla, on također oduzima od našeg zdravlja. Posredno, sjedenje za stolom i računalom mogu utjecati na našu koncentraciju, držanje i bolove u određenim dijelovima tijela, poput ramena, ruku, leđa i nogu. Tako smo i posao dodali popisu faktora koji ulaze u sjedilački stil života.

S druge strane, računalo neposredno utječe na zdravlje naših očiju. Ako na kraju radnog dana u uredu zamijetite zamućen vid, dvostruku sliku, bol u glavi, vratu ili leđima te imate suhe, iritirane i krvave oči, znajte da je posrijedi sindrom računalnog vida, pošasti suvremenog uredstkog čovjeka.

Dugoročno naprezanje očiju može dovesti do ozbiljnih oštećenja rožnice, kroničnih glavobolja povezanih s vidom, pa čak i djelomičnog gubitka vida, upozoravaju oftalmolozi. Što možete učiniti kako biste spriječili negativne učinke sindroma računalnog vida?

1. Namjestite visinu ekrana

Ako vaš ekran nije statičan, namjestite njegovu visinu tako da središte ekrana bude nešto niže od vaše razine očiju dok sjedite uspravno (pogrbljenost je drugi problem, a svakako ga morate izbjeći i uspraviti se). Na taj će se način oči minimalno naprezati.

2. Prilagodite svjetlost ekrana

Presvijetli ekran s jakim odbljeskom također može biti uzrok neprestanog suzenja i naprezanja očiju. Većina monitora dolazi s nekoliko predodređenih načina svjetline, a odaberite onaj koji vam se čini najprirodnijim za vaše oči. Jednako tako, premjestite ekran ako direktno reflektira dnevno svjetlo s prozora.

3. Trepćite

Nemojte zaboraviti kako morate često treptati da biste navlažili oči, koje su u uredu dodatno isušene. Možete posegnuti za kapima za oči (tzv. umjetne suze) ili pak u svoju svakodnevnu prehranu uključiti veće količine zdravih omega-3 masnih kiselina koje poboljšavaju kvalitetu lipidnog sloja oka i suza.

4. Iskoristite stanku za ručak

Iako je na većini radnih mjesta teško dobiti pravu stanku za ručak, ako imate tu mogućnost, objeručke ju prigrlite! Svojih 30 minuta iskoristite tako da se ustanete od stola i dalje od računala.
Istraživanja su pokazala da ćete na taj način konzumirati manje
kalorija (jer vam pažnja neće biti zaokupirana radnjom na ekranu), a
ujedno ćete se i odmoriti od posla, što je izuzetno važno kako biste
mogli držati stres pod kontrolom.

5. Odmorite se

Kao što trebate razgibati svoje tijelo, trebali biste razgibati i očne mišiće, a to je najbolje činiti svakih 15-ak do 20-ak minuta. Skrenite pogled s računala (oči su fokusirane na predmet koji se nalazi tih ispred njih) i zagledajte se na neki udaljeni predmet, primjerice kroz prozor ili na drugu stranu ureda (oči će promijeniti fokus na veću udaljenost). Ovo pravilo možete lako zapamtiti pod imenom 20-20-20: svakih 20 minuta skrenite pogled s ekrana na predmet udaljen 20 metara i promatrajte ga 20 sekundi.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo