Zdravlje

Zdravlje

Kako suze čuvaju zdravlje?

Na suze gledamo kao na znak slabosti. Plačemo jer smo tužni, nesretni, jer nas boli… No, jeste li znali da suze sa sobom donose i neke dobrobiti?

Plakanje može biti način na koji se rješavamo stresa i negativnih emocija koje su se nakupljale u nama i prikradale sve dok nismo “eruptirali”. Suze ne moraju nužno biti loše. Saznajte zašto!

Biokemičar William Frey iz Medicinskog centra St. Paul-Ramsey u Minnesoti podijelio je suze u tri vrste, ovisno o kemijskim razlikama u njima. To su: emocionalne suze koje plačemo kada smo pod utjecajem osjećaja – tužni, frustrirani, sretni ili pod stresom; bazalne suze, koje otpuštaju suzne žlijezde i koje štite oči od bakterija; te suze koje vlaže oči – one predstavljaju refleks oka kao zaštitu od čestica u zraku i raznih iritanata.

1. Suze poboljšavaju vid

Membrana oka može biti dehidrirana i isušena, zbog čega se javljaju problemi s vidom – slika je jednostavno zamagljena. Kada plačemo, suze osiguravaju vlažnost membrane te na taj način olakšavaju i poboljšavaju vid.

2. Suze čiste oči

Kao što su “prirodni stanovnici” svakog dijela našeg tijela, tako se bakterije nalaze i u očima. Kako se one ne bi razmnožile i postale problem, suze stižu u pomoć, jer djeluju kao prirodni antibiotik. Naime, one sadrže tekućinu zvanu lisozom koja može ubiti do 95 posto bakterija u očima za samo pet minuta. Bez recepta!

3. Suze ublažuju stres

“Kada ste uzrujani ili pod stresom, kemikalije su u neravnoteži i nakupljaju se, a plakanje pomaže pomoći smanjiti ih. Kažu da je osoba koja plače kada je pod stresom u manjoj mjeri depresivna. Emocionalne suze također otpuštaju hormone, kao što je adrenokortikotrop i leucin encefalin, koji ublažuju utjecaj stresa na tijelo”, objasnila je dr. Abigael San, klinička psohologinja.

4. Suze eliminiraju toksine

U svojim istraživanjima, dr. Frey je ustanovio kako “normalne suze” sadrže 98 posto vode, no emocionalne suze sadrže hormone stresa, koje tijelo otpušta kako bi se opustili te mnoge toksine.

5. Suze štite od iritanata

Jeste li se zapitali zašto plačemo kada režemo luk? Kad režemo luk oslobađa se enzim sintaza lakrimatornog faktora. Taj enzim reagira sa sulfoksidima (kojima luk obiluje) i pretvara ih u sulfeničnu kiselinu. Ona je jako nestabilna i brzo prelazi u sin-propantial-S-oksid. Kada ju detektiraju živčani završeci naših očiju, prepoznaju ju kao tvar koja bi mogla oštetiti naše oči. Signal se šalje u moždano deblo, moždano deblo u suznu žlijezdu šalje aktivacijski signal te tada poteku refleksne suze.

Ako vas zanima kako možete rezati luk bez plakanja, donosimo nekoliko trikova u članku Kako narezati luk bez suza?

6. Suze nude utjehu

Iako se osjećamo tužno, utučeno i brinemo se, plakanje može pružiti osjećaj utjehe. Nakon što se “dobro isplačemo”, mozak počinje optimalno funkcionirati, a mi se osjećamo malo bolje.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo