Kako znati da si u sretnoj vezi - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako znati da si u sretnoj vezi

Što je sve potrebno kako bi jedna veza bila uspješna? Psiholozi smatraju da svaka osoba ima svoje mišljenje o tome, ali postoje opće karakteristike sretnih parova.

Što je potrebno uraditi kako biste bili u sretnoj vezi ili unaprijedili svoj brak? Donosimo vam nekoliko savjeta.

Partneru dajte prostora

U kvalitetnoj vezi partneri jedno drugome ostavljaju slobodu za bavljenje vlastitim aktivnostima. To ne znači da oni sami ne mogu u tim radnjama sudjelovati – naprotiv. Jako je bitno da se partneri međusobno ne provjeravaju, te da pokušaju uživati u samostalnim hobijima, i naravno, daju potporu jedno drugome.

Emocionalna potpora

Sretni parovi emocionalno se podupiru, i ne “spuštaju” si u društvu prijatelja i obitelji. Razgovaraju o svim problemima koji iskrsnu, bez uvođenja ostatka svijeta u svoje poteškoće. Nema puno gorih stvari od scena kada si partneri međusobno predbacuju pred svima.

Zajedničke aktivnosti

Ako većina kućanskih poslova i brige za djecu padne na leđa jednog partnera, dolazi do problema. U slučaju da samo jedan supružnik radi, sasvim je korektno da onaj drugi preuzme brigu oko kuće. No, najčešće je slučaj da oboje rade puno vrijeme, a jedan od supružnika ima manje zaduženja. Zadovoljni partneri ne funkcioniraju na taj način.

Rješavanje sukoba

Ne postoji veza bez konflikata, osim ako je jedno od partnera potpuno odustalo od zadržavanja ikakvog oblika individualnosti. No, sretni parovi svoje probleme rješavaju vrlo uspješno. Ključno je znati pametno raspravljati i prihvatiti argumente partnera ukoliko je u pravu.

Sretni parovi su svjesni da se njihova osobnost i interesi mijenjaju, kvalitetna veza je ona u kojoj svatko od partnera ima mogućnost daljnjeg razvoja i prava na svoje mišljenje.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo