Zdravlje

Zdravlje

Kakvog vam je okusa i izgleda voda koju pijete? Provjerite je li kvalitetna

Shutterstock

Osim okusa, treba obratiti pažnju i na izgled i miris vode.

Svi pretpostavljamo da je voda iz slavine sigurna za konzumaciju, ali nažalost to nije uvijek slučaj. A kako ju pijemo svakog dana, važno je znati i da je kvalitetna. Prema riječima stručnjaka postoji nekoliko načina kako provjeriti je li voda dobra za piće.

Nije dobro osjetiti metal

Stručnjaci se slažu da voda ne bi trebala biti nikakvog okusa, ipak Environmental Testing and Research Laboratories (ETR) smatra kako gorak ili metalni okus može biti znak da se u vodi nalaze kemikalije. Navode i kako se može raditi i o pesticidima, lijekovima i industrijskim kemikalijama.

Suho četkanje: Ako nemate vremena za anticelulitne masaže, stvar spašava ovaj kućni tretman

Ono što je često u pitanju su cink, magnezij, bakar i željezo. Dok neki nisu opasni ako se radi o malim količinama, veća količina drugih može biti toksična. „Obično uzrok može biti sistem filtriranja ili stare cijevi, drugi je razlog pH vode“, pojasnio je  Wayne Anthony, stručnjak za kvalitetu vode.

Okus nije jedina stvar na koju morate obratiti pažnju kada je u pitanju kvaliteta vode. Environmental Testing and Research Laboratories savjetuju da je potrebno pratiti je li mutna ima li taloga, čudne je boje ili ima miris klora ili sumpora.

Voda dobra za piće mora biti prozirna, bez mirisa i okusa.

“Promjene u okusu ili mirisu moraju biti znak da je vrijeme za provjeru“, ističe Michael Goldman, stručnjak za kvalitetu vode. Vodu treba odnijeti ili vašem opskrbljivaču ili centru za provjeru kvalitete vode da biste vidjeli imaju li kakvo objašnjenje za promjene u vašoj vodi.

Vodu treba testirati ako se netko u kućanstvu razboli bez poznat uzroka

Znanstvenik iz ETR-a,  Chris Myers smatra kako vodu treba tu i tamo provjeravati svaki put kad primijetimo da nešto nije u redu, bilo s očima, ustima ili nosom. Ako se netko u obitelji razboli bez nekog poznatog uzroka, pametno je provjeriti i vodu.

Vitamin D može smanjiti rizik od raka debelog crijeva, ali i pojavu autoimunih bolesti

Dugotrajne posljedice na zdravlje

Nije samo bol u trbuhu problem, prema Agenciji za zaštitu okoliša, izloženost kemikalijama iz vode može rezultirati i problemima sa zdravljem, a ako se radi o velikim dozama kemikalija, može doći do promjene boje kože, ili problema sa živčanim sustavom te oštećenja organa. Iz agencije poručuju kako male doze zagađene vode koja se pije kroz dugi period može voditi do dugotrajnih problema što uključuje i razvoj raka.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo