Zdravlje

Zdravlje

Kardiolog otkriva: Ovo su osobe koje moraju na kardiološki pregled čak i ako nemaju nikakve simptome

Shutterstock

Ako i vi mislite kako je dovoljno sjediti i čekati da se zdravstveni problem razvije do kraja pa tek onda idete kod liječnika u vjeri da će jedna tableta riješiti sve vaše probleme, jasno je da ste u krivu!

Nemojte sjediti i čekati da se problem zakomplicira nego na vrijeme posjetite liječnika, a u slučaju zdravlja srca, preventivni pregledi su za pojedince prioritet!

Iako je preporuka za sve nas da redovito provjeravamo zdravlje srca, za neke je osobe to neopisivo važno. Pogledajte popis rizičnih skupina i ako ste vi u jednoj od njih, ne čekate više niti dana već se naručite na preventivni pregled kod kardiologa kako bi se liječenjem usmjerili na prevenciju razvoja opasnih bolesti. Zašto je koje stanje posebno opasno, pojašnjava kardiolog, dr. med. Amit Khera, specijalist za preventivno liječenje.

1. Povijest bolesti u obitelji

Kod ovih osoba geni mogu igrati jaku ulogu i staviti ih u skupinu onih kod kojih bi se mogli razviti kardiovaskularni problemi u budućnosti, pa čak i ako se zdravo hrane i redovito vježbaju. Nekad se može obaviti i genetsko testiranje kod nasljednih problema s kolesterolom, ipak bolesti srca uzrokuje nekoliko gena, ne samo jedan.

Ako se u vašoj obitelji često javljaju kardiovaskularna oboljenja, posebno kod roditelja i uže familije, vi ste kandidat za razgovor s liječnikom kako bi se procijenili rizični faktori i napravili određeni nalazi iz krvi.

Često se takvi pacijenti javljaju kardiologu nakon što su obavili razgovor s liječnikom opće prakse koji ih je uvjerio da nema razloga za brigu i da je s njihovim srcem sve u redu. No što ako je jedan roditelj isto imao dobra nalaze i ipak je doživio srčani infarkt? Često se dogodi upravo suprotni – liječnik naruči bezbroj testova, a rezultati jednog od 10 nisu dobri, i tada nastaje panika jer liječnik upozorava da nešto nije u redu. Što ne mora biti slučaj. Ako radimo testove i otkrijemo genetsku mutaciju prije nego li se bolest razvije, smanjujemo rizik od nastanka bolesti cijele obitelji koja također može biti nositelj mutacije tako što ćemo upozoriti na rizične faktore i uputiti kako prihvatiti zdrave navike u svrhu prevencije.

Svi pričaju o koroni, a znate li koliko smo prošle godine imali zaraženih HIV-om?

2. Povijest srčanih bolesti u ranoj dobi

Doživjeti infarkt u mladoj dobi nije uobičajena stvar i ne bismo trebali često čuti da se upravo to dogodilo. Kod mladih pacijenata treba se malo šire gledati kako bi se prevenirala buduća oboljenja, pa tretman treba za svaku osobu biti specifičan, a često je potreban malo agresivniji pristup i više testiranja kako bi se shvatio uzrok bolesti.

Ako je netko doživio udar ili infarkt a mlađi je od 55 (muškarci) ili 65 (žene) godina, njihovi bi članovi obitelji trebali posjetiti liječnika radi preventivne brige. Procijenit će se tako njihov rizik i napraviti plan smanjivanja rizika.

3. Jako povišene razine kolesterola

Kolesterol je sastavni dio metabolizma, stanične membrane i steroidnih hormona. Novija znanstvena istraživanja su pokazala kako prehrana nema značajan utjecaj na razinu kolesterola u krvi, već da utjecaj na razinu kolesterola u krvi ima sveukupna prehrana i stil života. U neku ruku je logično, ako pomislimo da većinu kolesterola u organizmu stvara jetra. Iznimno povišen kolesterol kod pojedinaca se ne može sniziti promjenama u dijeti, a često je upravo genetika odgovorna za ovaj problem i to je ono čime se liječnik treba pozabaviti prije prepisivanja lijekova.

Iskustvo liječnika u ovom području je jako važno jer se može problemu tada pristupiti an različite načine  – tu su agresivniji tretmani koji uključuju nove lijekove. Tu je i tretman filtriranja kolesterola iz krvi, mada nije široko rasprostranjen. U svakom slučaju, postoje rješenja ali je važno preventivno se pregledavati.

Snižava tlak, briše bore, ublažava želju za slatkim…. 10 dobrobiti mineralne vode za zdravlje

4. Više nekontroliranih faktora

Ova skupina ljudi ima tipične rizične faktore za bolesti srca: Ne kontroliraju krvni tlak iako je povišen, visoku razinu šećera u krvi, pretili su, puše cigarete, jedu nezdravo a na vježbanje niti ne pomišljaju. Svaki od ovih faktora je rizičan sam po sebi, a kombinacija svih vas čini idealnim kandidatom za bolesti srca. U ovom je slučaju potreban tim liječnika kako bi utjecali na promjene jer jedan specijalist ne može učiniti puno. Takvi pacijenti trebaju stalnu podršku liječnika kako bi preokrenuli život i mijenjali navike.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo