Zdravlje

Zdravlje

Kavu i čaj nije poželjno kombinirati s određenim namirnicama – nutricionist objasnio zašto

Ako pijete najmanje jednu šalicu kave ili čaja svaki dan, možda biste trebali pripaziti uz kakvu hranu ih konzumirate.

Prema riječima nutriconiste Simona Hilla, kombinacija kave ili čaja s hranom koja sadrži željezo se ustvari može poigrati s apsorpcijom ovog jako važnog nutrijenta. Hill je ovu važnu stvar istaknuo prilikom gostovanja u emisiji o zdravlju, i ostavio sve u šoku jer o tome nitko nije razmišljao. 

Kako kombinacija hrane i pića može utjecati na apsorpciju željeza? 

Unos željeza ponekad može  biti kompliciran. Postoji ono koje dolazi iz životninjskog izvora, a i ono koje unosimo iz biljne prehrane, a upravo se za ovo zadnje smatra da se manje apsorbira u organizmu. 

Ako ste vegetarijanac i unosite samo željezo iz biljnih izvora, poput graška, morate razmišljati o kombinacijama kojima ćete povećati unos željeza. Hill dodaje i kako je jednako važno obratiti pažnju na unos namrinica koje se mogu pograti s apsorpcijom željeza u organizmu. 

Ova dva čaja pomažu kod kašlja, gripe i prehlade, a nutricionistica izdvaja i 7 vrsta koje je uvijek dobro imati kod kuće

I dok je puno kombinacija hrane koje mogu samo pospješiti apsorpciju željeza (vitamin C, naprimjer), Hill kaže kako ima i onih koje čine suprotno. “Često primjećujem da su neki od neprijatelja upravo kava i čaj, a kada se kombiniraju s namirnicama koje sadrže željezo. Tanini i polifenoli u tim napicima mogu smetati apsorpciji željeza iako su inače vrlo kvalitetne supstance”. 

To ne znači da morate prestati piti kavu u čaj, ali biste trebali pripaziti ako jedete namirnice bogate željezom da izbjegavate čaj i kavu prilikom takvog obroka. 

Anemija uzrokovana manjom željeza

Manjak željeza je jedan od najčešćih problema kada je u pitanju manjak minerala, a posebno kod žena, pa Hill smatra da je vrlo važno što više znati o pravilnom unosu. Ako ste anemični, prije svega morate razgovarati sa svojim liječnikom o tome što koristiti. 

Rizični čimbenici za razvoj anemije

Kao i za većinu bolesti, tako se i za pojavu anemije navode brojni rizični čimbenici, a navodi ih Prof. dr. sc. Antica Duletić-Načinović, dr. med., specijalistica hematologije: Osobe s kroničnim bolestima podložnije su nastanku anemije. Žene nakon obilnih menstrualnih ciklusa mogu postati anemične, a trudnoća može potaknuti promjene u krvi koje rezultiraju anemijom. Normalna trudnoća dovodi do značajnih promjena u gotovo svakom organskom sustavu s ciljem prilagodbe trudnice potrebama djeteta. Tijekom trudnoće razvija se fiziološka anemija, koja je posljedica nerazmjerno većeg porasta volumena plazme u odnosu na porast mase eritrocita i koncentracije hemoglobina. Trudnice kod kojih se potvrdi koncentracija hemoglobina niža od 110 g/L zahtijeva dijagnostičku obradu. Nadalje, postoji predrasuda da su vegetarijanci i vegani češće anemični. Oni su svakako u većoj opasnosti da razviju manjak željeza zbog specifične prehrane, međutim najčešće su dobro educirani, uglavnom uzimaju suplemente ili paze da unose dovoljno željeza i vitamina B12 iz drugih izvora ako ne žele jesti meso. Nadalje, potvrđeno je da alkoholizam povećava manjak folata.

Ako jedete dvije namirnice koje su mnogima “bljak”, možete riješiti 95 posto nutritivnih problema

Mnoge su anemije nasljedne, a neki lijekovi izazivaju hemolizu. Valja naglasiti da sve kronične upalne bolesti mogu uzrokovati posljedice slične anemiji zbog manjka željeza. Nalaz koncentracije željeza u serumu nizak je u obje vrste anemije, no kod anemije zbog kronične bolesti željezo u serumu je nisko zbog poremećaja u metabolizmu željeza. U tijelu tada postoji dovoljna količina željeza, ali se ono ne može adekvatno iskoristiti. Terapija željezom u tim slučajevima može biti i štetna, potrebno je liječiti osnovnu bolest, što će dovesti do poboljšanja vrijednosti hemoglobina.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo