Zdravlje

Zdravlje

Kiropraktika učinkovito pomaže kod križobolje

U potrazi ste za rješenjem za bolove u donjem dijelu leđa? Otežano se krećete, okrećete ili imate poteškoća s podizanjem sa stolca ili prilikom ulaza ili izlaza iz automobila, a jutarnje dizanje vam je prava agonija.

Problem vjerojatno imate kod oblačenja čarapa, pranja zuba ili kod lakših kućanskih poslova poput kuhanja ili glačanja rublja. Ne možete ni pomisliti na bavljenje sportom i uživanje s najmilijima, i primijećujete da bolovi itekako utječu na vaše svakodnevne aktivnosti i vašu kvalitetu življenja te radnu sposobnost. To može biti vrlo frustrirajuće.

Kiropraktika je učinkovita i sigurna

Pred vama su dvije opcije. Možete potražiti pomoć zdravstvenog sustava, koji će učiniti sve da se bol zataška na svima nama poznat način. Nekima pomogne, mnogima ne.

Kada taj sustav ne pruži zadovoljavajuća rješenja, pacijenti kao drugu opciju najčešće odabiru kiropraktiku, za koju se nadamo da će uskoro biti priznata kao samostalna zdravstvena djelatnost i u Hrvatskoj, kao što je u većini razvijenih zapadnih zemalja. Kiropraktika je vrlo učinkovita i sigurna u tretiranju pacijenata sa križoboljom.

Naime, kiropraktika je svoju reputaciju stekla upravo na križoboljama. Kiropraktika je zdravstvena djelatnost koja je usredotočena na odnos između strukture i funkcije tijela. Opće je poznato da je ljudsko zdravlje (funkcija) ovisna o strukturi tijela. Funkcija svih sustava i organa je ovisna o strukturi. Kontrolni sustav tijela, živčani sustav je ovisan o strukturi tijela i svaka devijacija imat će negativan učinak na rad živčanog sustava.

Kad govorimo o strukturi, centralnu ulogu igra kralježnica koja je glavni fokus  kiropraktike. Iz toga proizlazi da je kiropraktika znanost koja se bavi strukturalnim, a posljedično tome i funkcionalnim poremećajima, s naglaskom na kralježnicu.

Križobolja kao znak disfunkcije

Naime, s kiropraktičarskog gledišta, objašnjenje za križobolju je vrlo jednostavno i vrlo logično. Križobolja je očigledan znak disfunkcije, a do disfunkcije dolazi uslijed svakodnevnih stečenih aktivnosti koje negativno utječu na strukturu kralježnice, a time i na funkciju. Krajniji rezultat disfunkcije je bol. Dakle radi se o mehaničkom ili statičkom problemu pri kojem strukure (diskovi i zglobovi) trpe velika opterećenja. Mišićna napetost i pritisak, kao i bol su posljedica takve disfunkcije.

Prema tome riješenje za velik broj pacijenata je upravo kiropraktika. Kiropraktika je usko specijalizirana na području funkcionalnih poremećaja i cilj tretmana je korekcija nepravilno pozicioniranih kralježaka. čime se vraća funkcija u normalu i rasterećuju strukutre. S boljom funkcijom dolazi i bolje zdravlje. Ne može biti jednostavnije.

Doktor kiroprktike je visoko obrazovani stručnjak koji će si uzeti vremena i dobro vas saslušati kako bi shvatio koji su to čimbenici koji su uzrok križobolji. To je cilj inicijalnog razgovora koji obavljamo kako bi se ustvrdile indikacije za kiropraktičarskim tretmanima. Doktor kiropraktike će vas pregledati i analizirati vašu medicinsku dokumentaciju, te će zaključiti da li je kiropraktika indikativna ili će vas uputiti odgovorajućem specijalisti.

Kiropraktika djeluje bez uporabe lijekova, injekcija ili invazivnih zahvata. Djeluje sigurno i efikasno.  

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo