Zdravlje

Zdravlje

Kiruški zahvati ramena i lakta u Hrvatskoj na razini su najrazvijenijih zapadnih zemalja

U organizaciji međunarodno poznatog ortopeda prof. dr. Nikole Čička, u Zagrebu, u Hotelu Antunović se 1. i 2. ožujka, po šesti puta, održao se međunarodni simpozij pod nazivom „6th Zagreb shoulder and elbow course“.

Edukacija je bila podjeljena na dva intenzivna dana predavanja, izlaganja kliničkih studija, prikaz slučajeva, radionica i diskusija. Samu važnost ovakve vrste edukacija potvrđuje velik broj sudionika iz struke, a kvalitetu sadržaja jamče stručnjaci iz osam zemalja koji su svojim dolaskom obogatili simpozij.

Jedan od predavača je ortoped Emilio Calvo, koji Zagreb u ulozi stručnjaka posječuje već po četvrti put. Predstavio se kao direktor odjela ortopedije i traumatologije Sveučilišne bolnice Fundacion Jimenez Diaz u Madridu.

Visoka kvaliteta kirurških zahvata

Uže područje djelovanja dr. Calva je rame i lakat. Doktor se na struku i inovaciju u medicinskoj tehnologiji osvrnuo:

Velik je napredak u novim tehnologijama, a pogotovo na području ramena i lakta, zahvaljujući njima danas su moguće operacije bez da se otvara zglob, što je jako dobro za pacijenta. Napredak je ogroman kod osobno dizajniranih implatanata za svaki individualan slučaj, koriste se 3D printeri i na osnovu njih izrađuju personalizirani implatanti. Rekao bih da je ovaj tečaj na znanstvenoj razini i da se u posljednjih osam godina primjećuje vidan napredak. U Hrvatskoj je razina kvalitete izvođenja kiruških zahvata ramena i lakta na razini najrazvijenijih zapadnih zemalja Europske Unije i Sjedinjenih Američkih Država.

„Kombinacija novih saznanja i znanstvena postignuća dozvoljavaju povratak sportskim aktivnostim nakon teških operacija ramena i lakta“, nadopunio je ortoped profesor Mehmet Demirhan iz sveučilišne bolnice Koç iz Istanbula, Turska. Predsjednik Europskog udruženja za kirurgiju ramena i lakta.

Hrvatskoj kirurškoj sceni nedostje ovakvih edukacija

Prof. dr. Čičak o razlozima organizacije šeste po redu međunarodne edukacije stručnjaka s područja ortopedije i traumatologije nastavio je:

Hrvatskoj stručnoj kiruškoj sceni nedostaje edukacija poput ovih, stoga redovito svake druge godine organiziram ovaj simpozij od 2008. godine, zapravo od samog početka rada bolnice Akromion. Dovođenjem vodećih stručnjaka iz Europe pruža se jedinstvena mogućnost svim sudionicima simpozija da u kratkom vremenu čuju nova saznaja iz područja ortopedije i traumatologije kao i ida iskažu vlastita dostignuća. Jednako tako, koliko god kirurg bio iskusan uvijek čuje nešto novo, kao što sam ja jutros naučio nešto novo. Krucijalna je redovita edukacija liječnika bilo doma ili u inozemstvu.

Na svjetskom turističkom tržištu Hrvatska je u procesu profiliranja kao destinacija zdrastvenog turizma. Brandiranje naše zemlje kao mjesta privlačnog za korištenje usluga na području zdravstva prepozaje sve više Europljana koji upravo našim liječnicima poklanjaju povjerenje.

Zdrastveni turizam uključuje medicinski turizam, lječilište i wellness. Istaknuo bih da za sada samo Krapinske Toplice kao destinacija zadovoljava sva tri aspekta ponude. Medicinski turizam podrazumijeva pružanje vrhunsku medicinske uslugu što bolnica Akromion već godinama radi, zaključio je dr. Čičak.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo