Zdravlje

Zdravlje

Kofein i tjelovježba štite od raka kože

Učinak tjelovježbe u kombinaciji s konzumacijom kofeina mogao bi djelovati zaštitno protiv raka kože, ali i spriječiti upale koje se javljaju kod drugih vrsta raka povezanih s pretilošću.

“Ustanovili smo da ovo kombinirano liječenje može smanjiti stvaranje raka kože uzrokovanog sunčevim zrakama na životinjskim modelima. Vjerujem da možemo ova otkrića pripisati i ljudima te očekivati dobrobiti od ove kombinacije”, objasnio je Yao-Ping Lu, profesor kemijske biologije i direktor Odsjeka za prevenciju raka kože Farmaceustkog fakulteta Rutgers Ernest Mario.

Njegov je tim analizirao učinke kofeina i vježbanja na laboratorijskim miševima koji su pogođeni visokim rizikom od razvijanja raka kože. Oni miševi koji su primili dozu kofeina i “vježbali” u kotaču imalo 62 posto manje kožnih tumora. Također, volumen tumora se smanjio za 85 posto, usporedno s miševima koji nisu konzumirali kofein ili vježbali.

Uočeni su pozitivni učinci same konzumacije kofeina ili samo tjelovježbe, no ne mogu se mjeriti s kombinacijom ovih dviju stavki.

Na sličnom su tragu bili i britanski stručnjaci koji vjeruju da spoj pronađen u kavi apsorbira ultraljubičasto zračenje nakon nanošenja na kožu, sprječavajući pojavu tumor nakon izlaganja suncu: Kofein u kremi za sunčanje štiti od raka kože!

Kofein iz kave, ali i kakaa i čaja, izvor je snažnih antioksidansa i može nam pomoći u obrani od raznih bolesti, uključujući bolesti srca ili Alzheimerovu bolest. Istraživači tvrde kako je kofein jedan od najbogatijih izvora zdravih i korisnih antioksidansa u prehrani prosječne osobe.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo