Zdravlje

Zdravlje

Koji su uobičajeni uzroci upale uha ljeti?

Razlikujemo tri vrste upale – onu vanjskog, srednjeg i unutarnjeg. Vrlo ih je bitno prepoznati jer je i liječenje drugačije.

Upala koja se najčešće javlja ljeti je ona vanjskog uha zbog raznih vanjskih utjecaja. Infekcija vanjskog uha javlja se uglavnom zbog izloženosti vodi.

Voda kao krivac upale uha

Najugroženije skupine su djeca i plivači. Otitis externa ili popularno zvano plivačko uho događa se zbog vode koja ostaje u zvukovodu. Također, ljeti se djeca kupaju u jezerima i rijekama, a budući da su vode stajaćice imaju veću koncentraciju bakterija i infekcija.

Problem i kod djece koja previše rone jer vlaga može iritirati uho i oštetiti tkivo, zbog čega je bakterijama omogućen lakši prolaz, napominju stručnjaci

Postoje i drugi uzroci

Do upale može doći i zbog iritacije uzrokovane pretjeranim češanjem tkiva, ili pak zbog vlage, znoja, visokih temperatura te klimatizacije. Bolesnici se najčešće žale na izrazito jaku bol, kažu da ih boli pola glave. Bolan je pritisak na tragus, odnosno malu izraslinu ispred zvukovoda.Također mogu biti prisutni slabiji sluh i jak svrbež.

Prevencija i liječenje

Kod upala vanjskog uha najbolja prevencija je prije ljeta javiti se otorinolaringologu da otomikroskopski očisti uho, daljnja prevencija je da voda ne ulazi u uho, a ako već nastane upala onda treba također otomikroskopski očistiti zvukovod i ukapavati kapi protiv upale i mazati ulaz u zvukovod antibiotskom mašću, ističe Mladen Dobrović,  dr. med., spec. otorinolaringologije i kirurgije lica i vrata

Nakon plivanja treba pokušati izbaciti vodu iz ušiju. Također se preporuča osobama sklonim upalama uha kod plivanja korištenje čepića za uši. Tuljce ne preporučujem jer se nepažnjom može učiniti više štete nego koristi. Ispiranje uha kada nema upale nema nikakvih opasnosti ukoliko se ispravno izvodi i ukoliko nema perforacije bubnjića od ranije, objašnjava otorinolaringolog. 

Što preskakanje doručka čini vašem tijelu

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo