Zdravlje

Zdravlje

Koliko biste puta trebali mokriti u danu? Urolog otkriva što je zdravo, a što ne

Shutterstock 1015406521

Čini vam se da morate na toalet često? Urolog otkriva što je normalno, a što ne.

Dr. Gregory Quayale, urolog ima odgovore za vas. 

Koliko često trebate odlaziti na toalet? 

Liječnik navodi kako broj posjeta toaletu ovisi o navikama ali i veličini mjehura. Objašnjava kako mjehur može u sebi zadržati do 800 ml tekućine kod muškaraca a do 600 kod žena. Obično će signalizirati da se mora prazniti kada je na 50 posto kapaciteta.

Ako na toalet odlazite 12 puta u danu i nemate nikakve simptome, poput promjene boje ili mirisa, sve je OK i vaš je mjehur zdrav, navodi liječnik. 

Količina tekućine koju osoba ispija se razlikuje od jedne do druge, pa se odlazak na toalet 10 puta u danu smatra normalnim, ovisno koliko ste tekućine pili. Ako pijete 20 čaša vode, normalno je da često idete mokriti. 

Boja urina je važna 

Promjena u urinu može značiti i da nešto ne valja u vašem organizmu, pa je dobro svakodnevno pratiti pojavljuju se ikakve promjene, odnosno to je jedan od najjednostavnijih samopregleda kojeg možete učiniti.

Promjene mogu nastati i zbog trudnoće, kao i zbog prevelikog unosa kofeina i nikotina u organizam, a u tim slučajevima najčešće dolazi do tamnjenja mokraće. Normalna je mokraća svijetlo žute, odnosno zlatno žute, boje, a do nje dolazi zbog urobilinogena, mokraćnog pigmenta. Ako je boja mokraće svjetlija nego inače, znači da je došlo do razrjeđivanja mokraće, dok tamnija boja ukazuje na veću koncentraciju mokraće, a ako je urin mutan, to znači da ste premalo unosili tekućine u svoj organizam. Bistar urin se pojavljuje zbog velikog unosa tekućine, odnosno pokazuje da ste dobro hidratizirani.

Ako želite zdravije srce, uvedite tri jednostavne promjene

Ako je boja urina čudna; smeđa, narančasta,zelena ili crvena, to može biti znak nekog ozbiljnijeg problema pa je potrebno odmah posjetiti liječnika. Tako naprimjer kao i kod crvene boje urina, i tamno-smeđa boja može biti uzrokovana nekim namirnicama, poput graha. Antibiotici i laksativni lijekovi mogu biti razlog za ovu boju, kao i što može biti rezultat dehidracije. No, smeđa boja urina može biti pokazatelj i težih zdravstvenih problema, kao problema s jetrom, bubrezima i mokraćnim mjehurom. Kod ove boje najprije pokušajte piti više tekućine kako bi najprije isključiti mogućnost da je uzrok dehidracija, a ako ne dođe do promjena – posjetite doktora ili urologa kako bi ustvrdili u čemu je problem.

Ne možete na toalet? Evo što napraviti 

Ako mislite da rijetko odlazite na toalet tijekom dana, a to se stanje naziva urinarna inkontinencija, liječnik savjetuje da porazgovarate s liječnikom, ako imate bilo kakve simptome, napravit će se testovi kako bi se procijenilo funkcioniraju li mjehur i mokraćni kanali kako treba. 

Određene namirnice mogu uzrokovati urinarnu inkontinenciju a poznati su kao diuretici koji će stimulirati proizvodnju urina te povećati volumen. Obično su to začini, šećer ili kiseline. Infekcije, menopauza, zatvor mogu biti odgovorni. Na žalost tu su i rak prostate ili neki drugi poremećaji koji mogu biti odgovorni. Upala mjehura isto tako može biti odgovorna i za ovaj problem. 

Zašto vam se stalno ponavlja upala mjehura? 

Upale mokraćnih puteva u grubo se mogu podijeliti na upale gornjih dijelova urotrakta, dakle bubrega i mokraćovoda, i donjih, mjehura, prostate i mokraćne cijevi, pojasnio je  Prim.dr. med. Dalibor Čičin-Šain, urolog, Poliklinika Urocentar.  Upale gornjih dijelova obično su posljedica dolaska bakterija putem krvi. Naime, bubrezi filtriraju svu krv koja cirkulira tijelom. To znači da će i sve bakterije koje su u organizam ušle kroz probavni ili dišni trakt, ili putem rane na koži, prije ili kasnije proći kroz bubreg i moguće izazvati upalu. Svaki ulazak bakterija ne mora značiti i upalu.

Što morate znati o salmoneli i salmonelozi? 5 najvažnijih koraka u prevenciji

Predisponirajući faktori su kamen u bubregu ili smetnje slobodnoj drenaži urina iz pojedinih dijelova bubrega. Drugi način dolaska bakterija u bubrege je uzlazni put urinom, dakle iz mjehura. Predisponirajući faktor je postojanje tzv. refluksa, dakle nekompetentnog zapornog mehanizma na utoku mokraćovoda u mjehur koji bi trebao spriječiti povrat urina. Upale donjih dijelova, kao i prethodne, mogu nastati silaskom bakterija urinom iz gornjih dijelova ili uzlazno, ulaskom bakterija u mokraćnu cijev pa zatim u prostatu i mjehur. Predisponirajući faktor je nekompletno pražnjenje mjehura (tzv. ostatni urin) ili postojanje kamenca u mjehuru.

Bakterija Escherichia Coli (E.coli) vrlo je čest uzročnik bakterija mokraćnog sustava. Spada u grupu koliformnih bakterija, dakle onih koje žive u crijevu (Enterokok, Enterobacter i dr.). Perzistencija E. coli u urotraktu viđa se kod žena češće nego kod muškaraca. Nalaz bakterija u urinu, ali bez ikakvih simptoma upale (povišena temperatura, učestalo mokrenje, pečenje) nazivamo asimptomatskom bakteriurijom.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo