Zdravlje

Zdravlje

Što morate znati o salmoneli i salmonelozi? 5 najvažnijih koraka u prevenciji

Nakon novog slučaja salmonele te povlačenja jaja s tražišta, što je bitno da znate o salmoneli?

Akutne crijevne bolesti su među najčešćim zaraznim bolestima u svijetu. U Hrvatskoj je najveća učestalost bakterijskih crijevnih infekcija od svibnja do listopada; uz kampilobakterioze, salmoneloze su najčešće bakterijske crijevne infekcije u ljudi u razvijenom svijetu, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Kako spriječiti zarazu salmonelom?

Rod Salmonella pripada porodici bakterija Enterobacteriaceae. Salmonele su gram-negativne štapićaste bakterije rasprostranjene širom svijeta (u tlu, vodi, probavnom sustavu domaćih i divljih životinja, gmazova, ptica i insekata). Klasifikacija im je složena jer se ovi mikroorganizmi definiraju do serotipa, a ne samo do vrste.

Salmonele su termolabilne pa se pri korištenju primjerice mikrovalne pećnice uništavaju nakon 3 minute na 80 stupnjeva Celzijusa. Mjesto na kojem salmonele ulaze u organizam je probavni sustav (feko-oralni način prijenosa). Izvori infekcije su voda (onečišćena fekalijama), školjke (zbog kontaminirane vode), mlijeko i mliječni proizvodi (zbog neadekvatne pasterizacije, nestručnog rukovanja i sl.), jaja, meso i mesni proizvodi (zbog kontaminacija tijekom obrade) te kućni ljubimci (npr. kornjače i reptili).

Uzročnici se iz stolice mogu dalje prenijeti hranom i vodom. Budući da su kliconoše i bolesnici važan izvor infekcije, ne bi smjeli rukovati hranom i trebaju se strogo pridržavati higijenskih mjera.

Za razvoj bolesti kod zdravih ljudi potreban je unos velikog broja bakterija (105 – 108 mikroorganizama po gramu namirnice) kroz usta. 

Salmoneloze: simptomi i liječenje

Salmoneloze se klinički manifestiraju kao: gastroenteritis, crijevna groznica i septički sindrom. Gastroenteritis je najčešća manifestacija infekcije uzrokovane salmonelom. Nakon unosa, tijekom 8 – 48 sati se pojave glavobolja, mučnina, proljevi, povraćanje i bolovi u trbuhu uz umjereno povišenu temperaturu.

Uzorci za mikrobiološku dijagnostiku salmoneloza su stolica (tzv. koprokultura), povraćane mase i sumnjiva hrana. Ako se sumnja na prošireni oblik bolesti, uzimaju se uzorci krvi ili sekundarno zahvaćenog organa (likvor, iskašljaj, punktat). Antigenska tipizacija nam govori o kojem se serotipu bakterije radi, što je bitno za epidemiološko praćenje bolesti.

Liječenje salmoneloza je simptomatsko u vidu nadoknade izgubljene tekućine i elektrolita. Antibiotska terapija se kod infekcija salmonelama ne preporučuje jer može produžiti bolest i uzrokovati kronično stanje.

Kako prevenirati?

Od salmoneloze se može oboljeti neposrednim i posrednim putem, dodirom s brojnim vrstama zaraženih životinja, prehrambenim proizvodima dobivenim od tih zaraženih životinja i od njihovih izlučevina. Čovjek se najčešće zarazi konzumiranjem onečišćenih kokošjih jaja i piletine, ali i uslijed nehigijenske pripreme hrane te putem nečistog pribora i drugih onečišćenih namirnica.

Nakon prebolijevanja salmoneloze, čovjek je kliconoša obično oko dva mjeseca, pa u tom razdoblju treba pojačati osobnu higijenu, posebice nakon obavljanja nužde.

Što se tiče salmonele, jela koja su posebno rizična za nastanak salmoneloza su jaja i kolači koji se pripremaju od sirovih jaja (kremšnite, princes krafne i sl.); zatim mljeveno meso, najčešće u umaku; majoneze i jela u koja se dodaje majoneza (francuska salata i sl.); tartar umak; panirani, pohani odresci (nedovoljno pečeni) te jaja općenito, pri čemu salmonele mogu biti prisutne izvana na ljusci pa mogu dospjeti u sama jaja ili u jelo s jajima. Salmonele se također mogu unijeti i neopranim rukama osobe koja ih izlučuje (bolesna osoba ili asimptomatski kliconoša) i radi s hranom. I većina ostalih bakterijskih otrovanja hranom događa se na jednak način, to jest umnažanjem uzročnika u namirnicama ili jelima, stajanjem hrane izvan hladnjaka nekoliko sati na sobnoj temperaturi, piše HZJZ.

Najvažnije u prevenciji salmoneloze je sljedeće:

  1. nakon diranja piletine i jaja pravilno oprati ruke;
  2. ne držati piletinu i jaja zajedno s ostalim namirnicama;
  3. piletinu i jaja držati u zatvorenim posudama;
  4. piletinu i jaja dobro termički obraditi (skuhati ili ispeći);
  5. piletinu i jaja konzumirati odmah nakon pripreme.

Izvor: HZJZ

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo