Zdravlje

Zdravlje

Koliko je uspješno cjepivo protiv melanoma?

Zbog agresivne naravi zloćudnog raka kože, melanoma, znanstvenici već duže vrijeme istražuju lijek koji bi pomogao oboljelima od melanoma, a korak do riješenja su stigli stručnjaci Sveučilišta Washington koji su razvili eksperimentalno cjepivo protiv melanoma.

Unatoč tome što se melanom javlja u samo četiri posto svih oblika raka kože, odgovoran je za čak 80 posto smrtnih slučajeva. Na melanom treba posumnjati kada postojeći madeži počnu mijenjati boju (pojavljivanjem nijansi plave, bijele, sive, crvene, ljubičaste ili crne), veličinu, oblik (nepravilni rubovi), površinu, konzistenciju, ako se počinju odizati, svrbjeti, boljeti, krvariti i sl.

Baš zbog njegove agresivne naravi, znanstvenici već duže vrijeme istražuju lijek koji bi pomogao oboljelima od melanoma, a korak do riješenja su stigli stručnjaci Sveučilišta Washington koji su razvili eksperimentalno cjepivo protiv melanoma.

Oni su uzeli dendritičke stanice pacijenata s melanomom i iskoristili ih kao poticaj imunološkom sustavu da se obrani od raka kože, tj. napadne karcinogene stanice i tako zaustavi rast tumora. Istaknuli su ključnu ulogu molekule interleukina 12p70 koja je omogućila okretanje imunoloških T-stanica protiv tumorskih stanica. Uspjeli su dokazati kako je, za sada samo eksperimentalno cjepivo, uspjelo usporiti napredovanje melanoma kod tri od sedam ispitanika koji su bolovali od melanoma u naprednom stadiju. Sljedeći je korak provjeriti učinkovitost cjepiva na većem broju ispitanika.

Dodali su kako ovakva potpuno personalizirana terapija ima veliki potencijal u liječenju drugih oblika raka, a ne samo melanoma.

Kako se zaštititi od melanoma?

Kako biste smanjili svoj rizik od razvijanja melanoma, ibjegavajte produljeno izlaganje suncu, redovito koristite kremu sa zaštitnim
faktorom (nemojte zaboraviti na ruke, noge, vrat i dekolte), ne koristite
solarij redovito obavljajte samopreglede.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo