Zdravlje

Zdravlje

Kombinacija ova dva lijeka može biti opasna za jetru – izbjegavajte

Shutterstock

Često će liječnik savjetovati korištenje dva lijeka istovremeno, bilo da se radi o onima koji se izdaju na recept ili koji se mogu bez njega kupiti.

U bilo kojem slučaju, kombinacija dva lijeka može imati ozbiljne posljedice, te je zasto važno biti svjestan kako koji lijek reagira u kombinaciji s drugim i do kakvih komplikacija može doći.

Stručnjaci upozoravaju na jednu opasnu kombinaciju lijekova

Ne znamo koliko je danas lijekova dostupno na tržištu ali se sigurno radi o velikom broju mogućih kombinacija. Američka organizacija za hranu i lijekove upozorava da je korištenje dva ili više lijeka na recept i onih koji se mogu dobiti bez njega, rizičan pothvat i ponekad može izazvati više štete nego koristi. Ponekad će jedan lijek smanjiti djelovanje drugog, a koja je kombinacija iznimno opasna, otkrivaju rezultati nove studije.

Kombinacija ovih lijekova može biti opasna za zdravlje

Ako koristite određeni lijek kako biste liječili simptome COVID-a, morate paziti koji još lijek uz njega uzimate.

U novoj studiji, objavljenoj u magazinu  Journal of the American College of Cardiology  istaknute su opasnosti kombiniranja lijeka Paxlovid—koja se uzima oralno te je anitvirusan sa nekim drugim lijekovima. Prema rezultatima studije taj lijek može imati negativne posljedice kada se kombinira sa uobičajenim lijekovima za kardiovaskularno zdravlje.

Stručnjaci pozivaju na istodobno cijepljenje protiv gripe i pneumokoka: Što trebate znati?

Vaša bi jetra mogla biti u opasnosti

Pacijenti kojima su prepisani određeni statini moraju biti posebno oprezni po pitanju kombiniranja s Paxlovidom. Statini se prepisuju pacijentima kod kojih je potrebno sniziti kolesterol kako bi se zaštitili od infarkta i moždanog udara, stoji na Mayo klinici, ali kada se neki od njih kombiniraju sa lijekom protiv COVID-a, može doći do interakcije koja je toksična za jetru, stoji u novoj studiji.

Američka udruga za kardiologiju (ACC) je pojasnila kako su znanstvenici pronašli poveznicu između dva statina koji bi mogli uzorkovati ovu reakciju: simvastatin i lovastatin. Ono mogu prema njihovim riječima voditi do povećane razine plazme te posljedično do miopatije i rabdomiolize, a radi se o oštećenju mišića povezanih s bolestima jetre.

ACC navodi kako bi ta dva lijeka pacijent trebao prestati koristiti kada uzima lijek protiv COVID-a, a u isto vrijeme oni upozoravaju kako se treba smanjiti doza ako se mora kombinirati s Paxlavidom. Ostali se statini smatraju sigurnima u kombinaciji s tim lijekom.

Ako ove zime želite izbjeći gripu, izbjegavajte ove navike!

U nekim situacijama je jednostavno potrebno da pacijent nastavi s korištenjem lijekova za kolesterol jer je s nekim terapijama nemoguće završtiti radi korištenja drugog lijeka, a liječnik će morati donijeti odluku, a to je situacija kada se mora procijeniti dobrobiti i rizik, pojasnila je kardiologinja Jayne Morgan.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo