Koronarni stent: Kako ugradnja olakšava život i što pacijenti nikada ne smiju zaboraviti? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Koronarni stent: Kako ugradnja olakšava život i što pacijenti nikada ne smiju zaboraviti?

Stentovi se dobro podnose, a ugrađuju se kod pacijenata koji imaju različite oblike koronarne bolesti.

Koronarni stent je mehanički uređaj, izgleda poput mrežastog valjka malog promjera, a nalazi se na balonu koji se raspuhuje pod visokim tlakom unutar koronarne arterije.

Spomenuti balon rastegne stent i utisne ga u stjenku krvne žile te ga se namjesti tamo gdje je ona bila sužena zbog plaka. Balon se na kraju ispuhuje i vadi van, a koronarni stent, mrežasti rastezljivi valjak, ostaje doživotno utisnut u stjenku krvne žile i osigurava normalan promjer krvne žile.

Zašto se infarkt ponavlja i kako ga možemo spriječiti?

Kako ugradnja stenta olakšava život pacijentima?

Prije svega, pacijent više nema simptoma poput osjećaja boli. Postoji nekoliko vrsta stenta – oni klasični su metalni i nemaju na sebi lijekove ili slično, neutralni su i ne izazivaju alergijske reakcije no pacijenti ipak dobiju antiagregacijsku terapiju prije i nakon ugradnje stenta.

Važnost terapije lijekovima

Kako se radi o metalu koji je u dodiru s krvnim stanicama, terapija se mora koristiti kako ne bi došlo do zgrušavanja – stvaranja ugruškazbog pojave stenta unutar žile. No kako tkivo krvne žile preraste stent unutar mjesec dana, terapija se prekida, barem ona dvojna antitrombotska terapija. Ipak, potrebno je doživotno korstiti andol ili aspirin i ovo pravilo vrijedi za sve koji imaju ugrađen stent.

O, da! Češnjak bi trebali puno češće koristiti i zimi, a evo i nekoliko razloga zašto!

Postoje stentovi koji pohranjuju u sebi određene lijekove koji sprečavaju da tkivo brzo preraste preko stenta ili da se ponovo stvori plak na istom mjestu, a oni se zovu stentovi koji ispuštaju lijekove. Kod njih je puno manja šansa da se na istom mjestu stvori plak, suzi krvna žila i zašto se postavljaju kod rizičnih skupina pacijenata, poput dijabetičara…

Važno je naglasiti da se stentovi dobro podnose, a ugrađuju se kod pacijenata koji imaju različite oblike koronarne bolesti.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo