Zdravlje

Zdravlje

Kozmetički fileri mogu uzrokovati trajnu sljepoću!

Injekcije masti i kolagena koje se ubrizgavaju u čelo mogu nepopravljivo oštetiti vid, upozorili su američki stručnjaci!

Zbog ljepote smo spremi ići daleko, no koliko zapravo znamo o “mračnoj strani” estetskih zahvata? Materijala za razmišljanje na ovu temu dali su američki stručnjaci koji su posljednjim istraživanjem ustanovili kako uobičajeno sigurne injekcije kolagena u čelo, kojima mnogi pribježu kako bi “ispeglali” svoje bore, mogu imati katastrofalne posljedice po naše zdravlje. Naime, u istraživanju objavljenom u časopisu JAMA Ophtalmology analiziraju slučajeve triju osoba koje su oslijepile nakon postupka ublažavanja bora na čelu i oko očiju injekcijama filera.

“Do ovog je došlo kada su fileri slučajno procurili u krvne žile i stigli do očne arterije. Ako se to dogodi, opskrba oka krvlju može biti blokirana. Dok je ova komplikacija vrlo rijetka, ona je značajna. Modrica će nestati, no gubitak vida je stalan“, upozorila je Michelle Carle, voditeljica studije.

Iako je riječ o samo tri zabilježena slučaja studijom stručnjaka Medicinske grupe Retina Vitreous Associates, oni upozoravaju kako bi svi liječnici trebali upoznati pacijente s rizicima zahvata prije počinjanja.

Osim sljepoće, znanstvenici su ustanovili kako navedeni postupak može uzrokovati oticanje i modrice, a čak su zabilježeni slučajevi moždanog udara.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo