Zdravlje

Zdravlje

Kralježnica – pet čestih problema i rješenja liječnika

Smijem li voziti bicikl ako imam herniju diska? Ima li lijeka protiv utrnjenja prstiju? Što kada vježbe za kralježnicu ne pomažu? Odgovore na ova, ali i druga pitanja vezana za kralježnicu donose naši stručnjaci.

Donosimo pet pitanja koja ste postavili našim liječnicima u rubrici Halo, doktore! o problemima kralježnice. Ako i vas muči neki sličan problem, a niste pronašli odgovor među već objavljenim pitanjima, svoje pitanje možete postaviti u rubrici Halo, doktore!

1. Vožnja bicikla uz herniju diska?

Vaše pitanje: Poštovani, prije par dana dijagnosticirana mi je hernija diska L5 S1 te me je doktorica opće medicine uputila neurokirurgu na pregled i strogo mi zabranila bilo kakvu fizičku aktivnost, a ja sam u međuvremenu vozio bicikl rekreativno do 30 km skoro svaki dan i to mi pomaže u toj mjeri da nikako ne osjećam bolove, čak sada u stanju mirovanja osjećam bolove i to mi smeta. Mene zanima smijem li nvoziti bicikl jer mi očigledno pomaže, iako mi je doktorica rekla da ne bih trebao i da postoji mogućnost čak da budem operiran, što želim pod svaku cijenu izbjeći? Hvala.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

2. Spondilolisteza – bolest kralježnice

Vaše pitanje: Dobar dan, imam 27 godina i imam bolove u leđima koji prelaze na bol u ljevoj nozi i trnjenje ruku. Na poslu  stojim svaki dan deset sati. Dijagnoza je lumboischialgia lat. sin. discopathia LVSI spondylolisthesis vertebrae LV. Sada me šalju na MR. Koje tu može biti rješenje jer to me jako smeta i boli?

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

3. Jaki bolovi u vratnoj kralježnici

Vaše pitanje: Imam 25 godina. Nisam imala nikakvih posebnih nezgoda, ali već duže vrijeme osjećam jake bolove u predjelu vratne kralježnice kao i sredinom leđa. Stalno osjećam napetost, pogotovu vratne kralježnice. Bolovi su intenzivni. Slikala sam vratnu kralježnicu i utvrđeno je da je sve OK, međutim, mene jako boli, utrnulost i neku napetost stalno osjećam.

Inače patim od migrena koje su sada postale dosta rjeđe ali kralježnica me užasno boli. Molim Vas, dajte mi neki savjet kako da si pomognem. Hvala unaprijed.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

4. Utrnjenje u prstima

Vaše pitanje: Imam 60 godina i zaposlen sam vozač. Moj problem je u rukama: po noći probudim se nekoliko puta jer mi utrnu prsti na ruci i to čak neki put bude lagano bolno. Spavam na boku, ruka mi je u položaju ispružena prema glavi ili na kuku. Isto tako i u vožnji dok držim volan zna utrnut prsti na jednoj ruci. Posao mi se sastoji u utovaru ili istovaru pomoću paletara vozač sam 40 godina. Pitanje glasi: ima li lijeka protiv utrnjenja (drvenila)? Hvala.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

5. Vježbe protiv bolova u leđima

Vaše pitanje: Imam 22 godine, visok sam 195 cm, umam 70 kg. Već nekih godinu dana osjećam bol u desnoj strani leđa (blizu lopatice) prilikom laganog saginjanja i kod dubukog udisanja. Uz to imam otežano disanje, jednostavno ne mogu dovoljno udahnuti. Radio sam EKG i ultrazvuk srca, također snimio pluća i spirografiju i sve je bilo u redu. Snimio sam i kičmeni stub i ortoped je reko da on tu ne može pomoći. Već nekih mjesec dana radim vježbe za kralježnicu i ne pomažu. Inače, bol se počela javljati nakon basketa s prijateljima, a prije toga se nisam mnogo bavio sportom. Je li moguće da je došlo do neke povrede ili uklještenja mišića što mi stvara bol i otežano disanje? Hvala unaprijed!

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo