Krapinski pračovjek: najstariji zabilježen slučaj raka - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Krapinski pračovjek: najstariji zabilježen slučaj raka

Fosil neandertalca iz Krapine star 120.000 godina otkrio je tajnu američkim istraživačima Sveučilišta u Kanzasu: bolovao je od raka kostiju. Fosilizirano rebro krapinskog pračovjeka iskopano je u plitkoj spilji u Krapini, u kojoj je pronađeno gotovo 900 ostataka kostiju i kamenog oruđa. Tumor je potvrđen rentgenskim snimkama i CT-om.

Fosil neandertalca iz Krapine star 120.000 godina otkrio je tajnu američkim istraživačima Sveučilišta u Kanzasu: bolovao je od raka kostiju. Ovo je otkriće najstarija potvrda maligne bolesti kod ljudskih fosila, istaknuli su stručnjaci. Do sada je najraniji primjerak raka bio identificiran iz drevnih ostataka egipatske grobnice za koje se procijenjuje da su stari između tisuću i četiri tisuće godina.

Fosilizirano rebro krapinskog pračovjeka iskopano je u plitkoj spilji u Krapini, u kojoj je pronađeno gotovo 900 ostataka kostiju i kamenog oruđa. Tumor je potvrđen rentgenskim snimkama i CT-om. Nažalost, arheolozi nisu uspjeli izvući DNK iz ostataka krapinskog rebra.

“Neke osobe smatraju da je rak suvremena bolest, ali postoje dokazi iz fosila, kostiju i mumija da je stara tisućama godina. Ovo je najstariji tumor pronađen kod ljudskog fosila, a pokazuje kako život u relativno nezagađenom okolišu ne znači nužno zaštitu od malignih bolesti, čak i ako ste neandertalac star 120.000 godina”, izjavio je antropolog David Frayer, voditelj studije objavljene u časopisu PLOS One.

“Ovo otkriće nije u potpunosti iznenađujuće, iako su ona u pravilu vrlo rijetka. Ono pomaže osvijetliti složenu povijest raka u ljudi i naših drevnih rođaka”, zaključio je Frayer.

K. Pužar
Foto: Muzej krapinskih neandertaca

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo