Zdravlje

Zdravlje

Kratkotrajno zračenje djelotvorno protiv karcinoma dojke!

Kraći, jeftiniji i prikladniji trotjedni ciklus zračenja, za neke žene u ranom stadiju karcinoma dojke, jednako je djelotvoran kao i onaj u trajanju od šest tjedana, pokazala je nova studija.

“Prepolovili smo trajanje zračenja”, izjavila je dr. Manjeet Chadha, istraživač na onkološkom odjelu Beth Israel Medicinskog Centra u New Yorku. Ovaj je pristup jedan od pokušaja “personalizacije zdravstvene skrbi i njene prilagodbe specifičnim pacijentima u specifičnim
situacijama”, dodala je Chandha.

PregledDr. Chadha kaže kako su europska i kanadska istraživanja već pokazala jednaku djelotvornost kratkotrajnog i konvencionalnog zračenja, no naglašava ograničenost podataka u SAD-u. Naime,  mnogi američki liječnici teško prihvaćaju nove načine liječenja ukoliko im u SAD-u nije dokazana djelotvornost.

Tehnika primijenjena u novoj terapiji zračenjem razlikuje se od uobičajene procedure. Liječnici obično ozrače cijelo zahvaćeno područje dojke tijekom četiri ili pet tjedana. Zatim se koriste
dodatne buster-doze, pomalo svakog dana, u dio dojke iz kojeg je tumor prvotno odstranjen. Nova tehnika, nazvana akcelerirano hipofrakcionirano zračenje, simultano daje buster dozu istovremeno s tretmanom cijele dojke.

Također, razvija se personalizirani način liječenja koristeći CT snimke svakog pacijenta pojedinačno. Zamisao je osigurati visoku dozu zračenja na mjesto tumora, bez utjecaja na okolno tkivo.

Na spomenutom sastanku američkih onkologa, dr. Chadha prezentirala je podatke o 121 ženi uključenoj u istraživanje. Sve su žene operirane zbog karcinoma dojke u ranom stadiju, poštednom kirurgijom, nakon čega je slijedilo akcelerirano zračenje.

LiječnikDo danas, žene su u prosjeku praćene dvije i pol godine, a niti u jedne se nije pojavio relaps karcinoma. Također, dr. Chadha naglašava, kozmetski su rezultati izvrsni, a pacijentice nisu iskusila teže nuspojave, nego samo iritaciju i crvenilo kože, što je uobičajeno za tretmane zračenjem.

Istraživanje nije uključilo grupu žena koje su dobile tradicionalni duži tretman zračenjem, kao usporedbu. No rezultati nove tehnike su istovjetni onima koji se očekuju pri primjeni dugotrajnijeg modela zračenja. Chadha smatra kako je još rano za veće zaključke, no rezultati su ipak ohrabrujući, a pacijentice će i dalje biti praćene. “Ukoliko buduće studije na većem broju žena dokažu kako je nova metoda djelotvorna i sigurna, imat ćemo mogućnost poboljšati kvalitetu života pacijenata”, izjavila je.

Nova su saznanja prezentirana na godišnjem sastanku Američkog društva za radijacijsku onkologiju (ASTRO).

Branimir Gnjatović

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo