Zdravlje

Zdravlje

Kratkovidnost mališana spriječite igrom na otvorenom

Britanski su stručnjaci ustanovili kako kratkovidni mališani provode 3,7 sati manje tjedno vani nego djeca koja nemaju probleme s vidom ili dugovidni mališani.

Miopija ili kratkovidnost najčešće nastaje uslijed prekomjernog rasta oka. Rjeđe može nastati kao posljedica promjene u zakrivljenosti rožnice oka kod bolesti poput keratokonusa. U oba slučaja očna leća više ne može fokusirati zrake svijetla na mrežnicu, pa udaljeni predmeti postaju mutni. Iako se još uvijek ne zna glavni uzrok rasta kratkovidnog oka i dioptrije, novija istraživanja pokazala su da je rast većim dijelom povezan s okolinom i načinom života”, tvrdi Adrian Lukenda, spec. oftalmologije u svojoj kolumni “Može li se spriječiti nastanak kratkovidnosti?” na Ordinaciji.

Upravo su to pokazali istraživači Sveučilišta u Cambridgeu koji su analizirali studije sa 10.000 mališana i tinejdžera. Ustanovili su kako se svakim satom koje dijete provede na otvorenom tjedno rizik od razvijanja kratkovidnosti smanjuje za dva posto.

Tako su zaključili kako kratkovidni mališani provode 3,7 sati manje tjedno vani nego djeca koja nemaju probleme s vidom ili dalekovidni mališani.

“Povećanje vremena koje dijete provede vani može viti jednostavna i jeftina mjera s važnim dobrobitima za njihov vid”, savjetovao je oftalmolog Anthony Khawaja, voditelj istraživanja.

Stručnjaci nisu u potpunosti sigurni zašto je provođenje više vremena na otvorenom tako pozitivno djelovalo na dječji vid. “Možda je u pitanju opuštanje mehanizma u oku za fokusiranje i vraćanje na vid normalne udaljenosti ili je posrijedi povećana izloženost ultraljubičastim zrakama, što pomaže držati duljinu oka pod kontrolom i može obuzdati kratkovidnost. Bit će potrebno provesti više istraživanja”, zaključio je Paul Foster, jedan od istraživača.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo