Zdravlje

Zdravlje

Kronična bol može biti i zasebna bolest

Istraživanja govore kako svaki peti Europljanin pati od sindroma kronične boli koji ozbiljno smanjuje kvalitetu života.

Osobe s kroničnom boli u velikom broju ne mogu obavljati svakodnevne aktivnosti, a često se događa da ih okolina ne doživljava ozbiljno.

Kronična bol jedan je o najvažnijih zdravstvenih problema, a statistički podaci pokazuju ogroman negativan utjecaj kronične boli na pojedinca, obitelj te radni kolektiv. Kronična bol ozbiljno smanjuje kvalitetu života sve većem broju ljudi diljem svijeta. Prema prof. dr. sc. Hansu G. Kressu kronična bol uzrokuje kompleksan sklop fizičkih, psiholoških, ali i društvenih promjena kod bolesnika.

Što je kronična bol?

Kronična bol može biti površinska i dubinska, a što ovisi o mjestu bolnog podražaja; zatim razlikujemo oštru i muklu bol.Kronična bol traje šest mjeseci i više i najčešće je znak neke kronične bolesti. Kronična se bol dijelni na onu koja je vezana uz karcinom i nemalignu kroničnu bol. 

Fizičke i emocionalne nuspojave

Kronična bol je uporna unatoč činjenici da je ozljeda izliječena i upućuje na to da još uvijek postoji aktivnost u živčanom sustavu. Fizičke nuspojave uključuju napete mišiće, ograničenu pokretljivost, manjak energije i promjene apetita.

Emocionalne nuspojave obuhvaćaju ljutnju, nervozu i strah od ponovnog ozljeđivanja. Takav strah može ometati bolesnikovu sposobnost povratka normalnom poslu ili slobodnim aktivnostima. Najčešće se kronična bol povezuje s glavoboljom, bolom u donjem dijelu leđa, bolom uzrokovanim karcinomom, bolom zbog artritisa, neurološkom boli (uzrokuje je oštećenje živaca) te psihogenom boli (bol koja nije povezana s prijašnjom bolešću, ozljedom ili nekom očitom i vidljivom ozljedom).

Kronična bol uistinu je pozornica za nastanak složenih fizioloških psihosocijalnih promjena, od poremećaja spavanja do ovisnosti o lijekovima. Anksioznost, gorčina i frustracija, uz depresiju i sklonost suicidu, samo su neke od posljedica kronične boli.

Kronična bol intenzivnija kod žena

Stručnjaci koji se bave kroničnom boli ističu da žene kronično bolna stanja – bol doživljavaju mnogo intezivnije i dugotrajnije od muškaraca. Prema mišljenju stručnjaka jedan od razloga za to je veća sklonost žena višestrukim bolnim stanjima, što u konačnici dovodi do većeg mentalnog stresa i povećanog rizika od invaliditeta. Zbog navedenog, nameće se potreba za edukacijom kako bi žene preuzele aktivnu ulogu u liječenju i smanjivanju stigme te same neugodnosti vezane uz svakodnevnu prisutnost kronične boli.

Kronična bol kao zasebna bolest

Prema riječima doc. dr. sc. Mirjane Braš važno je zapamtiti da je ponekad kronična bol i zasebna bolest. Uzroci boli mogu biti fizički, psihički, socijalni i duhovni, a što je obuhvaćeno pojmom tzv. totalne boli. Bol je subjektivno iskustvo koje nije lako mjeriti. Kod kronične se boli aktiviraju brojni procesi u mozgu koji su nam danas, zahvaljujući suvremenim spoznajama iz neuroznanosti, sve poznatiji, a metodama oslikavanja mozga možemo ih i vizualizirati. Danas znamo koliko je važno spriječiti akutnu bol na periferiji, kako u mozgu zbog njegove neuroplastičnosti ne bi došlo do kroničnih i ponekad nepovratnih procesa kronifikacije boli. Osim toga, pokazalo se da u mozgu ne postoji jedinstven centar za bol, već da je u doživljaju kronične boli velika važnost našeg emocionalnog stanja i načina razmišljanja o boli.

Već godinama gotov svakodnevno u svojoj kliničkoj praksi radim s bolesnicima koji trpe zbog različitih oblika kronične boli. Mogla bih nabrojiti desetke, pa i stotine primjere u kojima se kod bolesnika koji pate zbog raznih vrsta kronične boli, dugo nisu prepoznale snažne emocionalne komponente (osobito klinička depresija i brojni anksiozni poremećaji), tako da je bol trajala i bivala sve intenzivnijom, unatoč brojnim metodama liječenja usmjerenim samo na fizičku bol. Isto tako, u psihijatrijsku su ordinaciju slani onkološki bolesnici koji su trpjeli strašne bolove zbog neadekvatnog davanja samih anelgetika i rješavanj eove fizičke komponente boli, a što je posljedično dovodilo do narušavanja i psihičkog stanja. Zbog toga je dobar medicinski intervju i procjena bolesnika najvažniji korak prema uspješnom liječenju i ublažavanju boli – ističe doc. dr. Braš.  ,

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo