Krulji vam trbuh, a ne osjećate glad? Evo mogućih uzroka... - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Krulji vam trbuh, a ne osjećate glad? Evo mogućih uzroka…

Foto: Shutterstock

Kruljenje iz predjela trbušne šupljine normalno je kada nismo jeli, pa kruljenje ispada kao obrambeni mehanizam želudca i našeg organizma – viče nam da je vrijeme da se nahranimo.

Uz ovo “normalno” kruljenje, razlikujemo i ono kruljenje za koje ne znamo čime je izazvano, nekad nismo sigurni ni je li poteklo iz našeg želudca i crijeva ili od kolege koji sjedi do danas.

Kruljenje u želudcu i crijevima normalna je pojava i znači da naš probavni sustav uspješno odrađuje svoj zadatak. Nakon jela, kruljenje znači da je se hrana procesuira ili da zrak i tekućina prolaze kroz crijeva. Za te zvukove zaslužna je peristalika, što znači da dolazi do kontrakcije mišića cjevastog organa čija je zadaća usmjeravanje hrana prema izlaznom otvoru.

No, uzrok kruljenja može ležati i u novim lijekovima, pogotovo ako se radi o laksativima ili u alergiji na određenu hranu. Ove su “vrste kruljenja” uvijek popraćene drugim simptomima, poput boli u trbuhu, proljeva, krvi u stolici, kao i otekline.

Ako dođe do pojave ovih simptoma, potrebno je posjetiti doktora koji će vas najvjerojatnije uputiti na gastroskopiju ili kolonoskopiju.

Ako je jedini “simptom” kruljenje želudca i crijeva, rijetko se radi o ozbiljnom problemu, a može biti samo da kruljenje potiču i stresne situacije. Ako vam se ovo događa baš u vrijeme kada imate nešto važno, to nije slučajno.

Osim toga, kruljenje može potaknuti i sama pomisao ili pogled na hranu, jer mozak šalje signale u trbuh i crijeva koji pokreću probavu.

Kruljenje možete zaustaviti toplim čajem od đumbira ili mente, a najvažnije je ne razmišljati o intenzitetu kruljenja jer će se zbog toga samo pojačati. 

Također, ako ste tijekom dana unijeli previše šećera u organizam – oni mogu biti uzročnici glasnog kruljenja. Na primjer, fruktoza koja se nalazi u voćnim i gaziranim sokovima, kao i sorbitol, šećer koji se nalazi u mnogim voćima, ali i koji se koristi kao umjetno sladilo u mnogim namirnicama posebno napravljenim za dijabetičare

Pogledajte koju hranu trebate jesti ili izbjegavati ako imate kronični gastritis, a želite li ravan trbuh, zaboravite na ovih 5 namirnica!

Foto: Shutterstock

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo