Zdravlje

Zdravlje

Kućni ljubimci – čuvari zdravog srca

Ako želite osigurati dugovječnost uz zdravo srce – nabavite psa! Tako glasi najnoviji savjet Američkog udruženja za srce.

Sve dobrobiti kućnih ljubimaca za zdravlje

Osobe koje žele imati zdravo srce i osigurati puhanje povećeg broja svjećica na rođendanskoj torti mogu se okrenuti psima. Naime, čovjekov najbolji prijatelj može pomoći sniziti rizik od razvijanja bolesti srca, a ujedno pozitivno utječe na snižavanje razine pretilosti, povišenog krvnog tlaka (hipertenzije) i kolesterola.

Američko se udruženje za srce referiralo na nedavno provedeno istraživanje Medicinskog fakulteta Baylor iz Houstona nad 5200 osoba, koje je pokazalo kako su vlasnici pasa tjelesno aktivniji od osoba koje u svojoj obitelji nemaju psa. Razlog? Kada vode psa u šetnju i sami se kreću! Uz to, druženje s četveronožnim prijateljima ublažava učinak stresa na naš organizam i čini nas opuštenijima, smanjuje tjeskobu i depresiju, a ujedno ojačava samopoštovanje.

Ova studija najbolje podcrtava značaj umjerene tjelesne aktivnosti za zdravlje – ona ne mora nužno biti intenzivna kako bismo se zaštitili od bolesti srca. Dovoljno je šetati se (ili sagibati po lopticu i bacati ju prilikom rastrčavanja vašeg kućnog ljubimca) što češće i očuvat ćete zdravo tijelo.

Šetanjem do zdravlja

Neovisno o tome imate li dvije ili četiri noge, šetnje predstavljaju najbolji način očuvanja zdravlja. Hodanje je najzdravija tjelesna aktivnost kojom se možete baviti. Većina ljudi napravi oko 4500 koraka dnevno. Međutim, to nije ni približno dovoljno. Istraživanje provedeno u Australiji, Kanadi, Francuskoj i Švedskoj pokazalo je da za dobre rezultate svakodnevno treba napraviti oko 12.000 koraka. Ovisno o spolu i životnoj dobi osobe, taj broj može varirati. Žene od 18 do 40 godina trebaju napraviti 12.000 koraka, one od 40 do 50 godina 11.000, od 50 do 60 tek 10.000 koraka.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo