Zdravlje

Zdravlje

Kvaliteta života bolesnika je važnija od duljine preostalog vremena

Kvaliteta života osoba s neizlječivom bolešću je važnija od duljine preostalog vremena, tvrde znanstvenici.

Pokazali su to i rezultati najnovijeg istraživanja provedenog diljem Europe. Tako većina anketiranih strahuje da će se, u slučaju obolijevanja od neizlječive bolesti, susresti s neizdrživom boli. Anketirane osobe se također boje mogućnosti da, uslijed bolest, postanu teret članovima vlastite obitelji.

k“Iako se prioriteti i potrebe oboljelih osoba razlikuju, apsolutno je jasno da je pacijentima važnija kvaliteta života od duljine preostalog vremena među živima. Naša je dužnost oboljelima osigurati ispunjenje svih njihovih potreba, kako bismo im olakšali i uljepšali posljednje tjedne ili dane”, poručuje Irene Higginson, profesorica palijativne medicine iz Londona.

Palijativna skrb je pristup kojim se bolesnicima suočenim sa smrtonosnom bolešću i njihovim obiteljima unapređuje kvaliteta života. Čini se to kroz sprječavanje i olakšavanje simptoma sredstvima ranog otkrivanja, procjene i liječenja boli, te kroz olakšavanje ostalih psihičkih, psihosocijalnih i duhovnih problema. Iako je palijativna skrb od izuzetne važnosti za umiruće osobe, Hrvatska nema niti jedan hospicij.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo