Liječnici otkrivaju 10 načina kako se štite od bolesti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Liječnici otkrivaju 10 načina kako se štite od bolesti

Foto: Shutterstock

Tko može dati bolje savjete za zaštitu od gripe i prehlade od osoba koje su okružene njima 24 sata u danu

Sigurno su vam poznati načini prevencije zaraznih bolesti, ali zašto ne poslušati dodatne savjete stručnjaka koji su stalno u kontaktu s bolesnicima.

1. Pojačano pranje ruku

Ovo je očito jako važan način prevencije, ali brzinsko ispiranje ispod pipe neće puno pomoći. Nije samo važno koristiti sapun, već se ruke moraju prati dovoljno dugo. Zaboravite na pjevanje dok se tuširate, pjevajte dok perete ruke sapunom i vodom. Gastroenterolog Niket Sonpal iz New Yorka kaže da to ne mora biti nužno pjesma „Sretan ti rođendan“, pa je on odabrao pjesmu „Hit the road Jack“. Vi odaberite svoju!

Znate li što znači samoizolacija i kako se ona provodi? 10 ključnih savjeta

2. Skinite odjeću čim uđete u kuću

„Cipele i kaputi mogu biti dom virusa i bakterija, pa ih skidam čim ulazim u hodnik“, kaže Jen Caude, obiteljski liječnik. Dobra je ideja promijeniti odjeću koju ćete nositi po kući – posebno ako ste bili u prostorijama okruženi ljudima. Zgodno je napomenuti da ako planirate zabavu za prijatelje kod kuće, ne stavljate njihove kapute na krevet te im ponudite šlape.

3. Ne posuđujte olovke

Ovo je iznimno važno u okruženjima kao što je bolnica jer olovke mogu biti izvor bakterija. Dr. Sonpal kaže kako uvijek nosi svoju olovku i ne posuđuje ju drugima kako bi bio siguran da na njenoj površini nema virusa. .

4. Operite volan

Ako vozite auto, dirate i volan,  a sigurni smo da ne operete prethodno ruke pa se na njemu nalazi sve što se nalazi i na njima. Uvijek u autu nosite mokre dezinfekcijske maramice i svakog dana prebrišite volan.

Što raditi kad je sav društveni život odjednom otkazan? Imamo šest sjajnih ideja

5. Bez rukovanja

Liječnici će uvijek izbjegavati rukovanje, pojašnjava Arielle Levitan, liječnik internist te dodaje kako se rađe „rukuje“ laktom jer taj postupak smanjuje šanse da će tuđi virusi završiti u vašem nosu. Podsjećamo, ne dirajte rukama nos, oči, usta ili lice.

6. Naučite kako dezinficirati

Ako ste bili u blizini osobe koja kašlje ili kiše, ne brinite „Imate otprilike 2-3 sata da se riješite virusa sa površine poput ruke. Dobro se operite“ savjetuje dr. Richard Firshen iz New Yorka. Isperite nos tekućinama za to namijenjenima te skinite odjeću.

7. Maramicama pritisnite gumb u liftu ili zvono

Dr. Sonpal svoje ruke prekriva maramicom prije nego pozove lift „Ova vam se mjera zaštite možda čini pretjerana, ali takve površine, sa manjom cirkulacijom zraka, su iznimno opasne.

8. Brzi lijek za bolno grlo

Možda vam je baka davno govorila da grgljate slanu vodu ako vas boli grlo, a to može pomoći i danas, tvrdi Firshen koja to radi i sama, ali možete se poslužiti i čajevima umjesto slane vode.

9. Spremite zubnu četkicu

Ako je netko od vaše obitelji bolestan, pospremite svoju četkicu u zatvoreni prostor kako virus ne bi došao do nje i ostao dugo na vlažnoj površini. To je odličan način za prevenciju raznih oboljenja. Ako ste vi bolesni, četkicu obavezno zamijenite.

Trening za sive stanice – koliko lica vidite na ovoj slici?

10. Krećite se

Privlačno je izbjegavati napor kad se ne osjećate baš dobro i svježe, ali možda je dobra ideja stisnuti zube i odraditi kratki trening. Istraživanja pokazuju kako je imunitet puno jači nakon vježbanja, pa iskoristite ovu preventivnu mjeru.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo