Zdravlje

Zdravlje

Ljeto i visoki tlak: što jesti i kako se ponašati

Foto: Shutterstock

Za vrijeme ljetnih vrućina neke osobe reagiraju povišenjem krvnog tlaka, a neke sniženjem. Kako se ponašati i na što treba pripaziti ukoliko se i vi pronalazite u ovom problemu.

Dolaze ljetne vrućine. Svi bismo se trebali paziti, ali postoji skupina ljudi kojoj promjena vremena teže pada. Kronični bolesnici su skloni pogoršanju zdravstvenog stanja, osobito “tlakaši”.

Važno je redovno uzimati svoju kroničnu terapiju. Mjeriti krvni tlak i ukoliko su vrijednosti snižene ili povišene u konzultaciji s liječnikom adekvatno prilagoditi dozu lijeka.

Također, vrlo je bitno prilagoditi prehranu. Smanjite unos visokokalorične hrane, kofeina, alkohola, pijte dosta tekućine (vode, čajevi, mineralna voda, izotonične napitke) jer se znojenjem gube tekućina i minerali. Osobe s visokim ili niskim krvnim tlakom trebaju planirati aktivnosti na otvorenom u jutarnjim ili poslijepodnevnim, večernjim satima. Osobito izbjegavajte boravak na suncu između 10 i 17 sati, što je inače preporuka i za zdrave osobe.

Mjerite tlak kod kuće? Evo gdje biste mogli pogriješti

Prilagodite odjeću ljetnom vremenu. Nosite pamučne ili lanene odjevene predmete od prirodnih vlakana, a izbjegavajte nošenje odjevnih predmeta od sintetike i poliestera u kojima je otežano “disanje kože” pa samim time i teže podnošenje ljetnih vrućina.

Za “niskotlakaše” ljetne vrućine znaju biti neugodne u smislu osjećaja slabosti, vrtoglavice i omaglice. Važno je u ljetnom periodu piti dosta izotonične tekućine, pojesti nešto slanije npr. slane štapiće jer sol “podiže” tlak. jesti sezonsko voće i povrće (rajčica, krastavci, paprika, lubenice, dinje..) jer se tako najbolje nadoknađuje gubitka tekućine i minerala znojenjem.

Što jesti ako imate visok krvni tlak

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo