Ljubav ili samo požuda? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ljubav ili samo požuda?

Prema rezultatima posljednjeg istraživanja pogled usmjeren na lice otkriva romantičnu ljubav, dok se pogled usmjeren na tijelo povezuje sa seksualnom željom, navodi straživanje objavljenom na stranici Huffington Posta.

Pogledi koji odaju radi li se o privlačnosti ili ljubavi traju i manje od sekunde, stoji u izjavi voditeljice studije Stephanie Cacioppo.

“Znanost trenutno malo toga zna o ljubavi na prvi pogled ili o procesu zaljubljivanja, a ovi obrasci ponašanja daju prve moguće odgovore o tome kako uz automatske namjerne procese, poput pogleda, možemo razlikovati osjećaj ljubavi od osjećaja požude”, navodi Cacioppo.

Ljubav i  požuda aktiviraju različita područja ljudskog mozga

Prva dva testa su provedena uz pomoć 16 heteroseksualnih studenata sveučilišta u Ženevi. U prvom je testu studentima prikazano 120 crno-bijelih fotografija heteroseksualnih parova u interakciji, a u drugom testu 40 fotografija atraktivnih ljudi suprotnog spola.

Ispitanici su dali brze odgovore osjećaju li nakon gledanja fotografija ljubav ili požudu. Ispostavilo da njihov mozak jednako brzo procesuira obje emocije. Međutim, ustanovljeno je da su oni ispitanici koji su pogled zadržali na licu osjetili ljubav, dok pogled usmjeren na tijelo izaziva osjećaj požude. Rezultati se odnose i na muške i ženske ispitanike.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo