Zdravlje

Zdravlje

Mala kućna ljekarna na putu

Ublažite ubod komarca, očistite porezotinu, pobijedite morsku bolest i ublažite opekotine uzrokovane suncem.

Ako ste uspjeli pobjeći iz grada na prijeko potreban put ili godišnji odmor, posljednja stvar o kojoj želite razmišljati je bolest ili nezgoda. No, na sve valja biti pripravan, pa čak i ako ste kilometrima udaljeni od najbližeg doma zdravlja ili ljekarne. Ako je riječ o sitnim nezgodama , možete si pomoći i prirodnim pripravcima! Donosimo nekoliko savjeta iz knjige londonskog liječnika Roba Hicksa “Staromodne remedije – od arsena do gina”.

Med za porezotine

Ako ste se porezali, a sama rana nije jako duboka, jednom kad ranu očistite vodom, nanesite tanki sloj meda i prekrijte čistom gazom. Med je stoljećima korišten kao prirodni antibiotik jer u dodiru sa oštećenom kožom otapa se s tekućinom iz rane i spaja s enzimima, kreirajući hidrogen peroksid, antiseptik kakav možete kupiti u ljekarni. Na ovaj način prirodno stvoren hidrogen peroksid neće naštetiti tkivu ili ostaviti ožiljke.

Ovakav oblog promijenite par puta dnevno.

Zob za ubod kukca

Ubodi komaraca zaista su iritirajući i mogu nam pokvariti uživanje u slobodnom vremenu. Pri sisanju krvi komarac unosi u čovjeka proteinski sekret koji sprječava zgrušavanje krvi i koji često izaziva lokalnu kožnu alergijsku reakciju – kvržicu koja svrbi. Neprestanim češanjem možemo pogoršati situaciju i čak uzrokovati infekciju.

Svraba se možete riješiti nanošenjem zobenih pahuljica. Jednostavno pomiješajte malo nekuhane zobi s vodom, kako biste dobili pastu i nanesite na ubod komarca. Zob će se pobrinuti za smanjivanje upale, umirit će kožu i ohladiti ju.

Đumbir za kinetozu – bolest kretanja

Ako patite od vrtoglavica, mučnine i želje za povraćanjem prilikom putovanja (bolest se zove kinetoza, a poznate su morska bolest, bolest letenja ili bolest putovanja u autu, ovisno o vrsti vozila), od velike pomoći vam može biti đumbir. Kinetozu uzrokuju kontradiktorne informacije o ravnoteži koje naš mozak prima iz ušiju i očiju. Takva mješavina informacija dovodi do osjećaja mučnine.

Tradicionalno korišten istočni začin dugo se koristi za ublažavanje simptoma jutarnje mučnine trudnica i protiv mučnine uzrokovane kemoterapijom. Smatra se kako sastojci gingeroli i šogaoli mogu blokirati put kemijskih poruka do mozga te na taj način opustiti zgrčene mišiće u trbuhu i crijevima.

Popijte čaj od đumbira, naribajte ga i ubacite u bočicu sa svježom vodom (probajte naš recept za detoks piće) ili grickajte komadiće osušenog đumbira, koji je također sjajan protiv zadaha.

Krastavac za sunčeve opekotine

Ako ste se oglušili na savjete liječnika, koji preporučuju najviše 15
minuta izlaganja suncu bez zaštite, i izgorjeli poput raka, tada
opečenu kožu možete ublažiti svježim krastavcem.

Bogat vitaminom C i kofeinskom kiselinom, krastavac sadrži jaka
protuupalna svojstva i pomaže smanjiti iritaciju uzrokovanu sunčevim
zrakama. Jednako tako, gotovo se u cijelosti sastoji od vode, što znači
da će kožu hidratizirati. Za najbolji učinak koristite ohlađeni
krastavac i nanesite tanke kriške na zahvaćeno područje.

Ako ste stvarno uprskali stvar i izgorjeli po velikoj površini tijela, tada krastavac sameljite u pastu i nanesite na kožu.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo