Zdravlje

Zdravlje

Mamma centar – sve na jednom mjestu za zdravlje dojke

Dr. Zrinka Sudar Magaš, dr. med., spec. opće kirurgije, subspec. plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije i prof. dr. sc. Srećko Budi, dr. med., spec. opće kirugije, subspec. plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije i kirurške onkologije

U Specijalnoj bolnici AGRAM pacijent može dobiti potpun uvid u zdravstveno stanje, što uz pregled i savjetovanje kirurga uključuje kompletnu dijagnostiku, te po potrebi kirurško liječenje i postoperacijsko praćenje.

Mamma centar (lat. mamma – dojka) smješten je u Specijalnoj bolnici AGRAM u Zagrebu, gdje se na jednom mjestu pruža cjelokupna usluga estetskih operacija i kirurškog liječenja dobroćudnih i zloćudnih promjena dojke. Uz najmoderniju operacijsku dvoranu i opremu, postoperacijski smještaj i njegu, pacijentima je na raspolaganju i vrhunski multidisciplinarni tim za praćenje i savjetovanje u postoperacijskom razdoblju. Povodom formiranja centra razgovarali smo s dr. Zrinkom Sudar Magaš, dr. med., specijalisticom opće kirurgije, subspecijalisticom plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, te s prof. dr. sc. Srećkom Budijem, dr. med., specijalistom opće kirugije, subspecijalistom plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije i kirurške onkologije.

Mamma centar Specijalne bolnice AGRAM jedinstveni je centar u zemlji. Koje su sve mogućnosti rane dijagnostike u Mamma centru?

Dr. Zrinka Sudar Magaš: Mamma centar jedinstvenim čini pristup pacijentu koji na jednom mjestu može dobiti potpuni uvid u svoje zdravstveno stanje, što uz pregled i savjetovanje kirurga uključuje kompletnu dijagnostiku, te po potrebi kirurško liječenje i postoperacijsko praćenje. Brinemo za zdravlje dojki kroz operacijsko liječenje dobroćudnih i zloćudnih tumora dojke, kao i estetske operacije, poput povećanja, smanjenja, podizanja i simetrizacije dojki.

U Specijalnoj bolnici AGRAM moguće je obaviti kompletnu dijagnostičku obradu koja uključuje UZV dojki, mamografiju, magnetsku rezonanciju dojki na uređaju 3 Tesla, citološku punkciju uz kontrolu UZV, te biopsiju širokom iglom („core needle“ biopsiju).

Zašto su preventivni pregledi i rana dijagnostika tumora dojke važni?

Dr. Zrinka Sudar Magaš: Preventivni pregledi usmjereni su na rano otkrivanje zloćudnih tumora dojke jer u ranoj fazi, kada karcinom dojke nema nikakvih simptoma, liječenje ima najbolje rezultate, te su moguće poštedne operacije s dobrim estetskim rezultatom.

Međutim, moram naglasiti da je većina promjena u dojkama dobroćudna, bilo da se radi o fibroadenomima, upalnim procesima ili promjenama na bradavicama, te ginekomastiji kod muškaraca. Takve lezije uspješno operiramo u lokalnoj ili općoj anesteziji s minimalnim ožiljkom prema važećim standardima estetske kirurgije.

Promjene u dojkama mogu se manifestirati kao kvržica, iscjedak ili crvenilo, kako u žena tako i u muškaraca, ali mogu biti otkrivene i tijekom redovitog mamografskog ili ultrazvučnog pregleda dojki. U takvom slučaju, potrebna je citološka punkcija ili biopsija širokom iglom kako bi se mikroskopskom analizom postavila točna dijagnoza.

Može li se dogoditi da se unatoč dobrim nalazima preventivnih pregleda u kratkom razdoblju razvije bolest?

Prof. dr. sc. Srećko Budi: Nažalost, i to se događa, pogotovo u mlađih žena kod kojih su česti agresivniji tipovi karcinoma dojke, dok je kod starijih pacijentica maligni potencijal manji, a time i prognoza značajno povoljnija. Dodatan čimbenik rizika predstavlja i karcinom dojke u obitelji (majka, sestra, baka). Dakle, najvažnije je što ranije otkriti i postaviti dijagnozu karcinoma kako bi i liječenje (kirurgija ili neoadjuvantna kemoterapija) krenulo što ranije.

Osim genetike, koji još faktori mogu utjecati na razvoj karcinoma dojke?

Prof. dr. Srećko Budi: Rani početak menstruacijskog ciklusa, kao i kasna menopauza iza pedesete godine života, posebice kod žena koje nisu rađale, predispozicije su za razvoj karcinoma dojke. Pretilost, alkohol, pušenje, moderan način života, posebno stres, a donekle i opterećen zdravstveni sustav, dodatni su čimbenici rizika za razvoj ove maligne bolesti.

Dr. Zrinka Sudar Magaš: S obzirom na postojanje nasljedne predispozicije za nastanak karcinoma dojke, u našoj Bolnici moguće je obaviti genetsko testiranje, BRCA1 i BRCA2. Ne smijemo zanemariti činjenicu da pozitivna obiteljska anamneza i u žena i u muškaraca povećava rizik za razvoj karcinoma dojke.

Na dojci se rade različiti rekonstrukcijski zahvati. Možete li nam reći koje su mogućnosti rekonstrukcije dojke u Specijalnoj bolnici AGRAM?

Prof. dr. Srećko Budi: Pri postavljanju dijagnoze karcinoma i indikacije za operaciju, sve više naših pacijentica želi rekonstrukciju. U Specijalnoj bolnici AGRAM radimo kvadrantektomije uz biopsiju tzv. sentinel limfnog čvora, onkoplastiku operirane dojke, primarne i sekundarne rekonstrukcije dojke ekspanderom, implantatom ili vlastitim tkivom. Moguće je rekonstruirati bradavicu i areolu operirane dojke, a rade se i postupci onkoplastične simetrizacije suprotne dojke, poput podizanja ili redukcije. Sve su to zahvati koji su izuzetno važni s psihičkog aspekta i, naravno, što bržeg povratka pacijentice u obiteljsko i radno okruženje.

Koje su specifičnosti pristupa Mamma centra Specijalne bolnice AGRAM liječenju pacijentica s rakom dojke?

Prof. dr. Srećko Budi: Način funkcioniranja Specijalne bolnice AGRAM temelji se na multidisciplinarnom pristupu pacijentima i bliskoj suradnji liječnika različitih specijalnosti. Svaki je pristup dijagnozi i pacijentu specifičan i odgovara stanju pacijenta i stadiju bolesti o čemu odlučuje naš tim za dojku kojeg čine plastični kirurg, citolog/patolog, radiolog i onkolog. Dijagnostičke metode za praćenje stanja dojki ovise o dobi, pa je tako kod mlađih pacijentica metoda izbora UZV dojki, koji se po potrebi upotpunjuje ostalim dijagnostičkim metodama, a kod starijih pacijentica prvotno se radi mamografija.

Mamma centar SBA nosi oznaku izvrsnosti i svojim pacijentima pruža vrhunsku medicinsku uslugu. Što biste još istaknuli u Specijalnoj bolnici AGRAM?

Prof. dr. Srećko Budi: Specijalna bolnica AGRAM vrlo je važna karika u privatnom zdravstvenom sustavu. Dijagnostičke metode koje su na raspolaganju pacijentima, vrhunska integrirana kirurška dvorana, jedna od najbolje opremljenih u regiji, te metode kirurškog liječenja kroz jednodnevnu kirurgiju prate najsuvremenije stručne smjernice. Tu se obavljaju i operacijski zahvati iz područja abdominalne i plastične kirurgije, ginekologije, urologije, otorinolaringologije i ortopedije.

Dr. Zrinka Sudar Magaš: Tijekom boravka u bolnici pacijenti su smješteni u apartmanima uz cjelodnevni nadzor dežurnog liječnika i drugog medicinskog osoblja, pa je našim pacijentima omogućena cjelovita zdravstvena skrb.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo