Zdravlje

Zdravlje

Mamurluk – istina i mitovi

Ako ste jedni od onih čije se moždane stanice nakon silnog blagdanskog slavlja još uvijek nisu vratile u funkciju, ovo je tekst za vas.

Otkrivamo vam uobičajene mitove o mamurluku i istinu koja leži u njihovoj sjeni.

Prvo ćemo demistificirati termin “mamurluk“. Riječ je po posljedici otpuštanja alkohola iz pića u naš organizam, paralelno s čime dolazi i do dehidracije. Mudri cugeri uz alkoholna pića uvijek pijuckaju i vodu, s kojom nastave obilato i nakon burne i “pijane” noći. No takvih je malo, pa zapamtite, nakon alkoholiziranja najbitnije je – piti puno vode! Naravno, teško je sada pametovati kada svi dobro znam da kada smo “u cugi” i nismo baš u samom vrhuncu razuma i pameti.

1. Klin se klinom izbija

Oni koji misle da će jutarnjom pivom ili “jednom kratkom” poništiti negativne posljedice ispijenog alkohola od prijašnje večeri – samo se zavaravaju. Da, na kratko ćete se opet osjećati omamljeno na onaj “dobar” način, ali unatoč tome, ono što vas dalje čeka je samo – još jedan mamurluk.

Umjesto “izbijanja” alkohola s još malo alkohola, probajte s nekim energetskim pićem ili jednostavno – vodom!

2. Triježnjenje kofeinom

Najčešća zabluda je ta da se mamurluk liječi kavom, ili čajem. Jedino što će vam kofein učiniti je razbuditi vas, ali neće riješiti negativne posljedice mamurluka kao što su mučnina i/ili glavobolja. Alkohol koji ste u svoj organizam unijeli noć prije treba biti probavljen, a vaše tijelo koristi njegovu energiju, i to prije svih ostalih. Kava će samo pridonijeti dehidraciji, a time će tegobe mamurluka biti još gore.

3. Mamurluk nije opasan

Momci iz filma Mamurluk znaju opasnosti
koje opijanje povlači za sobom

Nemojte se zavaravati misleći kako je mamurluk tek neugodna, prolazna tegoba kojoj ne treba pridavati veću važnost. Riječ je o tjelesnoj reakciji na trovanje organizma alkoholom. Pretjerano konzumiranje alkohola direktno napada živčani sustav, što rezultira glavoboljom, mučninom i vrtoglavicom.

Također, morate znati da svakom ovakvom “(ne)zgodom” oslabljujete svoj imunitet, što samo pridonosi lakšem i bržem obolijevanju od raznih drugih bolesti koje vrebaju. Trovanje alkoholom može imati i smrtne posljedice, pa stoga, ukoliko se nađete u blizini osobe koja uslijed pretjeranog konzumiranja alkohola uzastopno povraća i gubi svijest – nemojte previše razmišljati već odmah pozovite Hitnu!

4. Mamurluk jednako pogađa muškarce i žene

Ne. Žene, za razliku od muškaraca, imaju veći postotak tjelesne masnoće koja apsorbira alkohol. Upravo zato, pa makar pile količinski i kvantitativno identično kao i muškarci, alkohol brže ulazi u njihov krvotok, a time i negativne posljedice stižu brže i jače!

5. Hrana prije spavanja

Da bi hrana “usporila” apsorpciju alkohola ona mora biti već u vašem želucu, prije nego što navalite na cuganje. Dakle, to što ste se najeli onako pijani pred odlazak u krevet neće vam baš puno pomoći. Osim što ćete biti siti.

Štoviše, samo se može dogoditi da će vaš mamurluk trajati duže! No, nakon što se probudite, svakako pojedite nešto.

6. Tablete odmah prije spavanja

Pričekajte da se probudite pa popijte određeni lijek u jutro nakon pijančevanja. Ako to učinite noć prije, prije spavanja, do spavanja će efekt lijeka već iščeznuti. A mamurluk će još uvijek biti tu.

7. Žestica prije, pivo poslije

Vrlo je uvriježeno mišljenje kako će ispijanje “lakše” cuge nakon žestice umanjiti tegobe mamurluka. Krivo! Nije važan redoslijed i vrsta pića koji pijete, već količina alkohola koju konzumirate.

Međutim, redoslijed pića može jedino utjecati na to da popijete još više alkohola. Ako s žešće cuge prijeđete na lakšu, vjerojatnije je da ćete piti sve manje i tako smanjiti unos alkohola. Suprotno tome, kada s pive počnete eksati tekile, samo ćete biti sve pijani i pijaniji, vjerojatno ćete i piti više, i ne gine vam brz put do ružnog mamurluka sutradan.

Izvor: She.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo