Zdravlje

Zdravlje

Mamurluk je jednako opasan kao i pijanstvo ako ste za volanom!

Kada voziš – ne pij! Svi znamo slogan javnozdravstvene kampanje koja osvještava opasnosti konzumacije alkoholnih pića kada vozimo. Čini se kako bi se jednako moglo reći i za jutro poslije, kada mamurluk preuzme mjesto pijanstva.

Naime, mamurluk je jednako opasan za vozače kao i pijanstvo, potvrdili su istraživači dviju studija, pa čak i kada više nema ni trunke alkohola u krvi. Mamurluk može značiti kaos za koncentraciju, vrijeme reakcije i općenito sposobnost vožnje, potvrdili su strulnjaci na nedavno održaoj konferenciji Profesionalnog australoazijskog udruženja za alkohol, održanoj u Brisbaneu.

Tako su nizozemski istraživači zatražili ispitanike da voze simulacijski automobil sat vremena nakon što su noć prije popili barem deset pića. Vozači su “vozili” 100 kilometara na sat autoputom. Zaključeno je kako su mamurne osobe lošije vozile: krivudale su cestom i gubile popzornost u jednakoj mjeri kao i osobe s 0,5 posto alkohola u krvi.

Do sličnih su rezultata stigli i engleski znanstvenici, čija je simulacija bila prepuna “stani-kreni” situacija.

“Stvari poput brzine reakcije bile su usporene. Varijabilnost načina na koji su vozači vozili bila je eratična.. Moglo bi se reći da su vozili kao da su prešli zakonsku granicu alkohola, ali to naravno nije bio slučaj”, objasnio je Chris Alford, voditelj istraživanja Sveučilišta West of England.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo