Zdravlje

Zdravlje

Migrena s aurom povećava rizik od moždanog udara, a ponekad je ova dva stanja teško razlikovati

Shutterstock

Liječnici danas sa sigurnošću mogu potvrditi da osobe koje boluju od migrene s aurom imaju dvaput veći rizik od moždanog udara u odnosu na osobe koje ne boluju od migrene. Rizik dodatno raste kod mlađih osoba ženskog spola koje puše i uzimaju kontracepciju.

Muči vas nesnosna glavobolja i strah da se radi o nečem ozbiljnom raste u vama. Neki simptomi migrene mogu biti vrlo slični simptomima moždanog udara.

Ukoliko imate više od 40 godina i dosad niste imali migrenu, moguće je da se u pozadini vaše teške glavobolje krije neki ozbiljan uzrok. Ljudi koji boluju od migrene, većinu svog života susreću se sa simptomima ove bolesti. Rijetki su slučajevi da se migrena pojavi u kasnijoj životnoj dobi. Ako bolujete od migrene s aurom, a vaši simptomi se razlikuju od uobičajenih, posjetite svog liječnika.

Što je moždani udar?

Tijekom moždanog udara, prekida se dotok krvi u dio vašeg mozga. Stanice ne dobivaju dovoljno kisika i počinju odumirati.

Moždani udar može se spriječiti u 90% slučajeva, a dokazano je i da tjelesna aktivnost štiti mozak

Dva su moguća uzroka moždanog udara: ili je krvna žila blokirana, na primjer krvnim ugruškom, ili dolazi do puknuća krvne žile što uzrokuje krvarenje u mozgu ili oko mozga.

Iznenadna snažna glavobolja može biti znak moždanog udara. Drugi uobičajeni simptomi su:

  • Utrnulost ili slabost, osobito na jednoj strani tijela
  • Poteškoće u govoru ili razumijevanju tuđeg govora
  • Problemi s vidom u jednom ili oba oka
  • Iznenadna vrtoglavica ili gubitak ravnoteže
  • Zbunjenost

Moždani udar čije simptome ponekad brkamo s migrenom zovemo prolazni ishemijski napad (TIA) ili mini-moždani udar.  Radi se o stanju kod kojeg je dotok krvi u mozak prekinut na vrlo kratak vremenski period. Simptomi su puno lakši od „pravog“ moždanog udara i mogu potrajati manje od sat vremena.

Moždani udar ubije dvostruko više žena nego rak dojke – kako se zaštititi?

Što je migrena?

Migrena je bolest koja uzrokuje ponavljajuće napade boli u glavi zajedno s drugim simptomima kao što je teška glavobolja koja često dolazi s mučninom, povraćanjem i osjetljivošću na svjetlo, zvuk, miris ili dodir. Bol može biti pulsirajuća i obično je osjećate na jednoj strani glave u području očiju ili temporalnog režnja.

Migrena s aurom je vrsta koja se može pobrkati s moždanim udarom. Aura utječe na vaša osjetila i obično se događa prije glavobolje, a može se očitovati kao smetnja vida, mrlja u vidnom polju koja se povećava, zamućen vid, ili čak i potpuna sljepoća na jednom oku. Mogu se javiti i svjetleće točkice, zvjezdice ili cik-cak crte. Mogući su i drugi neurološki simptomi, npr. utrnulost i slabost u ruci i nozi te utrnulost u jednoj strani lica, smetnje govora, promjene raspoloženja, vrtoglavice, nelagoda u prsima. Aura obično traje oko pola sata, ne duže od sat vremena, i nakon nje se javlja glavobolja, mučnina i osjetljivost na svjetlo i/ili zvuk. Ponekad se može dogoditi da se pojave svi navedeni simptomi, a izostane glavobolja. To se obično događa u starijoj životnoj dobi.

Kako ih razlikovati?

Može biti teško utvrditi razliku između migrene s aurom i prolaznog ishemijskog napada.

Posljedice moždanog udara: Neurologinja objašnjava kako izgleda oporavak

Evo na što trebate obratiti pozornost:

  • Kod moždanog udara simptomi se obično pojavljuju iznenada. S migrenom se događaju postupno; glavobolja obično počinje lagano i postaje sve jača.
  • Kod moždanog udara vjerojatnija je pojava tzv. „negativnih“ simptoma, poput toga da izgubite vid u jednom oku ili osjet u jednoj ruci ili stopalu. Kod migrene se pojavljuju „pozitivni” simptomi poput bljeskova pred očima ili trnaka u koži.
  • Ako ste mladi, vjerojatnije je da se radi o migreni. Kod stariji osoba, osobito onih koje dosad nisu patile od migrene, imaju visoki tlak ili nepravilan rad srca, veća je vjerojatnost da se radi o moždanom udaru.

Riješite se glavobolje ili migrene u samo dvije minute!

Što ih povezuje?

Liječnici nisu do kraja sigurni na koji su način migrena i moždani udar povezani. Ono što znaju sa sigurnošću jest da osobe koje boluju od migrene s aurom imaju dvaput veći rizik od moždanog udara u odnosu na osobe koje ne boluju od migrene. Rizik dodatno raste kod mlađih osoba ženskog spola koje puše i uzimaju kontracepciju.

10 najčešćih okidača migrene

Istodobno, čini se da migrena bez aure ne povećava rizik od moždanog udara. Ipak, može utjecati na vjerojatnost da obolite od bolesti srca.

Jedna teorija o povezanosti kaže da rizik raste zbog oštećenja stanica koje povezuju krvne žile. Neka istraživanja su otkrila da migrena može uzrokovati upalno stanje u arterijama. To ih može učiniti ukočenima i povećati rizik od mogućnosti stvaranja krvnih ugrušaka što povećava rizik od moždanog udara.

Moguće je istodobno imati migrenu i moždani udar, ali to ne mora značiti da je migrena uzrokovala moždani udar. Moždani udar može biti okidač za simptome migrene, uključujući i auru.

Kako se riješiti glavobolje i migrene?

Određeni lijekovi za migrenske glavobolje mogu suziti arterije. Ukoliko ste već preživjeli moždani udar, trebali biste izbjegavati ergot-alkaloide i triptane.

Općenito, lijekovi i promjene u životnim navikama (poput prestanka pušenja) smanjiti će rizik od moždanog udara, a mogu pomoći i kod ublažavanja simptoma migrene.

Faktori zbog kojih imate čak 7 puta veći rizik od moždanog udara

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo