Mislite da imate debelo lice? 8 jednostavnih metoda za rješavanje ovog problema - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Mislite da imate debelo lice? 8 jednostavnih metoda za rješavanje ovog problema

Shutterstock 1337162822

Gubitak kilograma može biti veliki izazov sam po sebi, ali ako govorimo o području lica, možda je izazov još veći. Možemo biti i malo grublji pa zaključiti da se radi o nečemu što može frustrirati.

Na sreću, puno je strategija koje mogu ubrzati topljenje masnoća i tako vas riješiti „debelog“ lica. Donosimo 8 jednostavnih ali učinkovitih metoda koje će vam u tome pomoći.

1. Radite vježbe lica

Mogu se izvoditi kako bi se poboljšao izgled lica, usporilo starenje i ojačala snaga mišića lica. Neka istraživanja pokazuju kako vježbanjem lica možete utjecati na tonus, zbog čega će ono izgledati tanje. Neke od najpopularnijih vježbi se izvodi tako da zrakom napunite usta i obraze te isti zrak gurate iz jednog obraza u drugi, ili usnama mičete lijevo i desno, držite usta u osmijehu dok stišćete zube nekoliko sekundi. Iako su dokazi limitirani, jedno je istraživanje pokazalo kako izvođenje ovih vježbi 2 puta u danu, u periodu od 8 tjedana može pomladiti lice i ojačati mišiće.

2. Ne preskačite kardio vježbe

Često je previše masnoće na području lica posljedica viška kilograma, pa će gubitak viška pomoći i kad je u pitanju lice. Kardio, ili aerobni treninzi, su vrsta fizičke aktivnosti koja ubrzava otkucaje srca, a svi znamo da se radi o jednoj od najboljih metoda za gubitak viška kilograma.

10 stvari koje na toaletu radite potpuno krivo – među njima i preagresivno čišćenje

3. Ne zaboravite na vodu

Ispijanje vode je važno za cjelokupno zdravlje, a njen utjecaj je velik kada se radi o masnoćama na licu. Studije poručuju kako će konzumacija vode prije obroka uvelike smanjiti broj kalorijskog unosa i tako ubrzati proces mršavljenja. Druga pak istraživanja kažu kako će tekućina ubrzati rad metabolizma i tako ubrzati mršavljenje.

4. Ograničite unos alkohola

Dok je povremeno uživanje u alkoholu uz večeru sasvim uredu, previše nikada nije dobro i baš on može biti odgovoran za masno tkivo na licu, ali i podočnjake. Pun je kalorija pa tako riskirate nakupljanje neželjenih kilograma. Držanje ove navike pod kontrolom je najbolji način da spriječite ove neželjene rezultate. Prema stručnjacima, dvije čaše alkohola u danu su granica za muškarce, dok bi žene količinu trebale ograničiti na jednu čašu.

5. Rafinirani ugljikohidrati nisu poželjni

Kolači, grickalice i tjestenina su glavni krivci za nakupljanje kilograma i taloženju masnoća. Ovakve su namirnice procesuirane i lišene nutrijenata i vlakana, pa u njima ne ostaje puno toga osim šećera i kalorija. Obzirom sadrže malo vlakana, brzo se probavljaju pa će uzrokovati brzi porast, ali i pad šećera u krvi. Jedna je studija pokazala kako je 277 ispitanih žena, koje su unosile ovakve namirnice u organizam, u rizičnoj skupini od pretilosti i masnoća na području trbuha.

Ovo su najgore i najnezdravije namirnice na svijetu – izbjegavajte!

6. Pazite kada odlazite u krevet

Dovoljan količina sna je važna za cjelokupno zdravlje ali i gubitak kilograma. Može pomoći i pri gubitku masnoća s područja lica. Manjak sna može uzrokovati porast razine kortizola, hormona stresa koji dolazi s podugačkom listi nuspojava, a jedna je od njih i debljanje. Dokazano je da će i povećati apetit. Druge su studije pokazale kako je kvalitetan san povezan i s lakšim održavanjem tjelesne težine, dok će manjak sna utjecati na pretjeranu konzumaciju hrane, što će naravno utjecati na nakupljanje kilograma.

7. Pazite na unos soli

Glavno obilježje pretjeranog unosa soli je podbuhlost lica, ali i nadutost cijelog tijela. Razlog je što će sol utjecati na zadržavanje vode u tijelu.
Nekoliko je studija dokazalo ovo što je napisano, a posebno se odnosi na osobe osjetljive na utjecaj soli. Procesuirana hrana je najlakši način za unos prevelikih količina soli pa je pametno izbjegavati takve namirnice.

8. Jedite više vlakana

Jedna od najpopularnijih preporuka za rješavanje masnoća s područja lica je povećan unos vlakana. Vlakna se nalaze u biljkama i polako se kreću kroz probavni sustav zbog čega ćete dulje biti siti i nećete imati želju za nezdravom hranom. Prema jednoj studiji, provedenoj nad 345 ispitanika koji su pretili ili imaju previše kilograma, visok unos vlakana je povezan s povećanim gubitkom kilograma. Druga je studija pokazala da konzumacijom topivih vlakana se lakše može reducirati tjelesna težina, čak i bez ograničavanja unosa kalorija.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo