Mjesečarenje - "opsjednutost Mjesecom" - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Mjesečarenje – “opsjednutost Mjesecom”

Mjesečar može tiho hodati po kući, sjediti na krevetu, nesuvislo pričati, a ponekad može biti i agresivan. Postoje čak slučajevi kada su mjesečari upravljali autom.

Mjesečarenje (somnabulizam) je poremećaj spavanja u kojem osoba obavlja radnje karakteristične za budno stanje u fazi dubokog sna i nakon buđenja nema nikakva sjećanja o tome. Osoba može npr. tiho hodati po kući, sjediti na krevetu, nesuvislo pričati, a ponekad može biti i agresivna. Postoje čak slučajevi kada su mjesečari upravljali autom. Mjesečari čine od jedan do dva posto populacije i karakterizira ih prazan pogled, nesposobnost da reagiraju na okolinu i nedostatak svijesti o tome što se događa oko njih.

Kada se javlja mjesečarenje?

Iako mjesečarenje i noćni strahovi izgledaju kao različite pojave, oni su usko povezani. Čak 55 posto odraslih mjesečara ima noćne strahove, a 72 posto osoba s noćnim strahovima žali se na mjesečarenje. Istraživači su pretpostavili da je razlika između ove dvije vrste parasomnija (poremećaji obilježeni nenormalnim fiziološkim ili funkcijama u ponašanju koje se javljaju tijekom spavanja ili na prijelazu u budno stanje) samo u intenzitetu pobuđenosti s tim da je mjesečarenje blaži oblik pobuđenosti od noćnih strahova.

Mjesečarenje se najčešće javlja u djetinjstvu i to u dobi od tri do sedam godina. U većine djece mjesečarenje prestaje u pubertetu, no moguće je da se problem nastavi i u odrasloj dobi ili tek počne u odrasloj dobi. Procjenjuje se da 0,5 do 2,5 posto odraslih osoba mjesečari.

Što uzrokuje mjesečarenje?

Genetika

Mjesečarenje je izrazito nasljedno. Ako oba roditelja mjesečare, vjerojatnost da će i dijete mjesečariti je čak 60 posto. Ako samo jedan roditelj mjesečari rizik se smanjuje na 45 posto. Mjesečarenje se javlja češće kod jednojajčanih blizanaca i postoji deset puta veća vjerojatnost pojavljivanja, ako netko u obitelji mjesečari.

Utjecaj okoline

Smatra se da određeni faktori mogu uzrokovati mjesečarenje kao npr. stres, nedostatak sna, emocionalne traume i gubici, intoksikacija alkoholom, kaotičan raspored spavanja te izvjesne vrste lijekova kao sedativi/hipnotici (lijekovi koji pospješuju spavanje), neuroleptici (lijekovi za psihozu), stimulansi (lijekovi koji potiču aktivnost) i antihistaminici (lijekovi za alergije).

Medicinska stanja povezana s mjesečarenjem

Aritmija, povišena tjelesna temperatura, gastroezofagijalni refluks, noćna astma, noćni napadaji (konvulzije), opstruktivna apneja za vrijeme spavanja (kratkotrajan prestanak disanja), psihijatrijski poremećaji npr. PTSP, napadi panike te disocijativna stanja kao što je višestruki poremećaj ličnosti povezani su s mjesečarenjem.

Kako spriječiti mjesečarenje?

1. Počnite se fokusirati na spavanje i razvijte naviku odlaženja na spavanje te buđenje u isto vrijeme.

2. Probajte se relaksirati prije spavanja puštanjem umirujuće glazbe, toplom kupkom ili čitanjem lagane literature.

3. Stvorite sigurnu okolinu u svom domu pogotovo ako imate dijete mjesečara.

4. Uklonite opasne i oštre predmete, prozore prekrijte debelim zavjesama, a ako imate stepenište ugradite dodatna vrata.

5. Postavljenje alarma ili dodatnog osiguranja na ulazna vrata također može pomoći.

6. Osoba koja mjesečari trebala bi spavati u prizemlju tako da se izbjegne mogućnost pada kroz prozor.

7. Mjesečar treba izbjegavati deprivaciju spavanja i treba primjenjivati dobru higijenu spavanja.

Ako problem postoji i dalje savjetujte se sa svojim liječnikom koji će predložiti odgovarajuću terapiju (psihoterapiju, bihevioralnu terapiju ili hipnozu). Pokušati probuditi mjesečara nije preporučljivo upravo radi njegove reakcije koja može biti agresivna. Najbolji način kako pomoći mjesečaru je da ga se zaustavi, lagano okrene i pokuša dovesti natrag u krevet. Ako to i dalje ne pomaže i mjesečar ne želi natrag u krevet, probajte ostati uz njega da mu pomognete da izbjegne ozlijede. Ako ga baš morate probuditi, učinite to blagim dodirom.

Najčešće nije potreban nikakav medicinski tretman kod mjesečarenja ako je ono povezano s manjkom sna, stresom, emocionalnim problemom ili povišenom tjelesnom temperaturom jer kada se ti problemi razriješe i mjesečarenje prestaje. U većini slučajeva mjesečarenje kod djece se povlači s odrastanjem, a u zreloj dobi javlja se tek u povremenim, stresnim situacijama.

Izvori: Maja Lalić, Medikus kreativni laboratorij

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo