Mobiteli povećavaju rizik od tinitusa

telefon, razgovor, kuhinja, zena, mobitel

Redovito i svakodnevno korištenje mobitela može povećati rizik od tinitusa. Riječ je o stanju kojeg karakterizira stalna melodija ili zujanje u uhu, a pogađa oko 10 posto stanovništva.

Na moguću povezanost mobilnih uređaja i neugodne pojave u uhu su ukazali rezultati austrijskog istraživanja u kojem je sudjelovalo 100 osoba sa spomenutim simptomima i 100 bez njih. Nakon što su znanstvenici usporedili učestalost korištenja mobitela ispitanika, rezultati su nedvojbeno pokazali da je tinitus 70 posto češći kod osoba koje dnevno razgovaraju oko 10 minuta.

kNo, bez obzira na ove rezultate, britansko Udruženje za proučavanje tinitusa tvrdi kako povezanost nije dokazana.
Naime, iako je poznato da intenzivna buka, trauma glave i određeni lijekovi mogu povećati rizik od problema sa sluhom, u mnogim je slučajevima razlog još uvijek nepoznat.

Iako istraživači s Medicinskog Sveučilišta u Beču, priznaju da još uvijek nemaju dovoljno dokaza za čvrstu povezanost mobitela sa šumom u uhu, njihova mala studija nagovještava potrebu za daljnjim istraživanjima.

Upotreba mobilnih uređaja je raširenija više no ikad. Njihovi ponosni vlasnici su osobe svih dobnih skupina. Upotrebljavaju ih klinci, osobe srednjih, ali i poznih godina. Tako će mnogi od njih složno zaključiti kako bez mobitela "ne bi mogli živjeti".

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Occupational and Environmental Medicine.


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!