Zdravlje

Zdravlje

Može li ovaj popularni napitak zaštititi zdravlje jetre? Evo što kažu stručnjaci

Shutterstock 2078876503

Ispijanje jutarnje kave može biti dobra navika za zaštitu zdravlja jetre.

Ako ste čuli za nealkoholnu masnu bolest jetre (NAFLD), znate da se javlja kod prevelikog broja ljudi, a u Americi, prema pisanju John Hopkins sveučilišta, oko 20 posto odraslih osoba pati radi ovog stanja. 

Možda i znate da to stanje može dovesti do oštećenja jetre, a i negativno utjecati na rad tog organa. Na sreću, tko god želi može spriječiti razvoj ove bolesti uz pridržavanje određenih navika. To može značiti da morate sniziti kolesterol, izbjegavati alkohol i održavati zdravu tjelesnu težinu. Možda biste trebali i popiti jednu kavu, barem tako znanstvenici naglašavaju u novoj studiji. 

Rezultati nove studije su objavljeni u magazinu Nutrients, a pod pokroviteljstvom Instituta za znanstvene dokaze o kavu, a uključivalo je 156 odraslih osoba srednjih godina koji su bili na granici pretilosti, dok je njih 98 imalo dijabetes tip (T2D). Studiji je bila namjena da dokaže poveznicu kod konzumacije kave i nealkoholne bolesti jetre, a sudjelovali su znanstvenici s Centra za neuroznanost sveučilišta u Portugalu, rezultate su objasnili u Medical News Today.

Vrtoglavica, problemi s pamćenjem, depresija… Ovo su glavni simptomi nedostatka vitamina B12

“Rizični faktori za nealkoholnu masnu bolest jetre i dijabetesa tip 2 su slični, a uključuju pretilost, inzulinsku rezistenciju, upale jetre i masnog tkiva”, navodi dr.  John Griffith, glavni znanstvenik ovog istraživanja. 

Tijekom studije su se uzimali podaci svakog sudionika, obujam tijela, uzorci krvi i urina te se je pregledala jetra. Uz to su odgovarali na pitanja i morali zapisivati kada su pili kavu i koliko, kao i druge napitke koji sadrže kofein. 

Rezultati studije su pokazali kako kava može pomoći pri prevenciji razvoja težih simptoma nealkoholne masne bolesti jetre. “Naša studija pokazuje kako su veći kumulativne iznosi i kofeina i ne – kofeinskih metabolita mjereni u 24 sata u urinu, povezani s manje ozbiljnim profilom nealkoholne masne bolesti jetre. 

“Točan mehanizam koji stoji iza ovih podataka i govori da kofein može utjecati na bolest, nisu poputno jasni, ali neka istraživanja kažu kako bi konzumacija kave mogla poboljšati osjetljivost na inzulin, smanjiti upalne procese i posljedice oksidativnog stresa, a to su sve faktori koji su povezani s razvojem nealkoholne masne bolesti jetre”, navodi dr. Adil Maqbook, znanstvenik iz Japana te dodao kako osobno smatra da je ta poveznica kompleksna i zahtjeva dodatna istraživanja. 

Ove su namirnice odlične za koncentraciju i pamćenje – jedite ih što češće

“U međuvremenu, pravilna prehrana, tjelesna aktivnost i zdrav stil života su i dalje najbolji načini da se spriječi šansa od razvoja nealkoholne masne bolesti jetre”, dodaje. Što se tiče pacijenata s dijabetesom, savjetuje da moraju usko surađivati s liječnikom kako bi se stanje držalo pod kontrolom i kako bi se prevenirale daljnje komplikacije.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo