Zdravlje

Zdravlje

Može li uzimanje biotina poremetiti rezultate testa na COVID-19?

Shutterstock

Kod nekih se testova na COVID koristi biotin kako bi se procesuirali rezultati. Evo što to znači za one koji koriste suplemente biotina.

Korištenje kućnog testa je jednostavno, ali osim što morate paziti da ne kupite lažni test, morate i paziti da ga pravilno koristite

Ako ste čitali upozorenje na testu koje upozorava na to kako bi uzimanje suplementa biotina moglo utjecati na rezultata testa, a s istim se slaže dr. Michael Daignault, liječnik hitne službe. Još je 2017. Administracija za hranu i lijekove kada je izdano upozorenje da uzimanje suplemenata biotina u količini većoj od 0.03 mg, može utjecati na rezultate nekih testova. Treba li prestati uzimati suplement biotina? Evo što savjetuje struka.

Ove prehrambene navike mogu dodati 13 godina vašim godinama pa ih je pametno izbjegavati

Što je biotin? 

Biotin je nužan u metabolizmu masti, ugljikohidrata, proteina i aminokiselina. Dakle, sudjeluje u proizvodnji energije, baš kao i ostali njegovi “rođaci” iz skupine B vitamina. Vitamin B7 drugi je naziv za biotin koji je poznat i pod nazivom vitamin H. Bakterije u našem probavnom sustavu proizvode biotin, no još se raspravlja o opsegu ovog procesa. Prije svega, važno je biotin unositi hranom. Manjak biotina može biti prouzročen nepravilnom prehranom, prekomjernim pijenjem alkohola, duljim uzimanjem antibiotika, bolestima probavnog sustava… Jedna od “zdravih” rizičnih skupina su trudnice koje imaju povećanu potrebu za biotinom. Njegovom konzumacijom možemo smanjiti intenzitet stresnih reakcija, a s obzirom na to da stres također uzrokuje ispadanje kose, njegovo je djelovanje dvostruko kada su u pitanju folikule kose i živci. 

Kako biotin može utjecati na rezultat testa? 

Velike količine biotina u organizmu se mogu poigrati s rezultatima testova, onih koje provodimo kod kuće ali i onih koje provode stručnjaci, a stvar je u načinu na koji određeni testovi dolaze do rezultata. 

Mnogi laboratorijski testovi koriste biotinsku tehnologiju radi sposobnosti da se veže na određene proteine koji se mogu izmjeriti kako bi se otkrilo određeno zdrastveno stanje, a to može uključivati i bolesti srca i štitnjače, dodaje dr. Daignault.

No važno je spomenuti da ne koriste svi testovi za dobivanje rezultata biotin. 

“Primili smo izvješća da određeni testovi na antitijela COVID-a (koji se rade putem krvi ili kućnih testova) mogu biti pod utjecajem visoke doze biotina i mogu uzrokovati krive rezultate testa. Ipak, ako uzimate suplemente biotina svakodnevno šanse da će on poremetiti rezultate testa su i dalje male osim ako ne uzimate dozu od 5 000 mcg”, dodaje. 

Lijekove nikada ne uzimajte uz ove napitke jer mogu smanjiti djelovanje

Efikasnost rezultata testa se odnosi samo na vaš trenutni COVID status, jer biotin može utjecati i na neke druge testove. No kako su testovi za COVID nazalni ili se koriste putem sline, ne moraju biti tako osjetljivi na razine biotina u tijelu za razliku od krvnog testa, a razlog bi mogao biti taj da nema velikih razina biotina u nosnicama i usnoj šupljini.

Je li potrebno prestati uzimati biotin? 

Prije svega morate odrediti koliko biotina u danu uzimate, a ako mislite da se radi i previsokoj dozi, konzultirajte se s liječnikom o tome koji biste test trebali napraviti. 
Zapamtite: Ako vaš test koristi biotinsku tehnologiju na njemu bi se moralo nalaziti upozorenje, a kako ga nećete vidjeti dok ne otvorite test, najpametnije se zato prethodno savjetovati s liječnikom. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo