Zdravlje

Zdravlje

Lijekove nikada ne uzimajte uz ove napitke jer mogu smanjiti djelovanje

Shutterstock

Odmah ćemo napomenuti da lijek možete uvijek popiti s vodom.

Isto tako ćete vjerojatno tu uputu naći i na deklaraciji proizvoda, a danas novo istraživanje upozorava na to koliko je važno pratiti upute koje dolaze uz lijek jer ako proizvođač navede da se lijek pije isključivo s vodom, onda tako morate i napraviti. 

Rezultati nove studije su objavljeni prošle godine, a ona se bavila proučavanjem napitaka koje nije dobro piti uz lijekove. 

Promatralo se 5 proizvođača lijekova protiv bolova, upala ili alergija te se testiralo koje napitke nikako ne bi trebalo koristiti jer se u skoro svim situacijama pokazalo da ti napici uvelike utječu na brzinu razgradnje lijeka što može značiti da će se lijek otopiti prije nego se probavi i razgradi kako bi ga tijelo moglo apsorbirati. Navedeno naravno može djelovati i na djelovanje samog lijeka. 

1. Kava

Ne samo da kava sadrži snažne komponente i kofein koji mogu potencijalno uzrokovati interakciju lijeka i supstanci već studija otkriva kako topli i vrući napici mogu promijeniti kemijski sastav lijeka i proces njegove razgradnje u organizmu.  

Ako imate dijabetes, evo kad će vam se početi javljati prvi simptomi

2. Sok od naranče 

Poznat po visokom udjelu vitamina C, sok od naranče bi mogao biti napitak kojeg najčešće pijete kada se osjećate loše. U slučaju ove studije, znanstvenici su došli do zaključka kako je ovo napitak koji će najviše utjecati na to koliko dugo će se lijek razgrađivati u organizmu. 

3. Coca-Cola

Vjerojatno više ne moramo ponavljati kako većina gaziranih napitaka nikako nije dobra za vaše zdravlje, niti spominjati kako šećer utječe na upalne procese… No upravo je ovaj popularni napitak prepoznat da će utjecati na vrijeme razgradnje lijeka u organizmu i to kod većine lijekova koji su korišteni u studiji, osim onih koji tretiraju simptome alergije. 

4. Energetski napici 

Kada se ne osjećate najbolje, moguće je da tražite nešto što bi vas malo moglo razbuditi, a upravo to čine ovakvi napici. Ipak, znanstvenici navode da ih ne biste trebali piti ako koristite lijekove. 

5. MLAĆENICA

Možda vam nije palo na pamet piti lijek s mlaćenicom, ali ova je studija otkrila kako može utjecati na djelovanje lijeka, a još se prije govorilo o tome kako mliječni proizvodi nisu najbolji odbir kada pijete lijekove. Glavni krivci za to mogu biti neki minerali u mlijeku, poput magnezija i kalcija te protein kazein.

Rak debelog crijeva sve češći kod mladih ljudi, a ova navika je glavni razlog

6. SOK OD GREJPA

Ovaj agrum mijenja način na koji određene stanice u vašim crijevima prihvaćaju i prenose lijekove kroz vaše tijelo, a to se znalo i puno prije ove studije. Grejp može negativno djelovati na učinak više od 50 lijekova, tako da nekim lijekovima oslabi učinak, a drugima pojača. Među ostalim lijekovima to su feksofenadin protiv alergija ili atorvastatin za snižavanje razine kolesterola u krvi.

BUDITE OPREZNI I INFORMIRAJTE SE

Možda zvuči nevjerojatno, ali svega 50 posto propisanih lijekova koristi se onako kako su propisani. Ljudi često uzimaju manje lijeka nego što im liječnik odredi i u neredovitim ciklusima, radeći pritom velike vremenske razmake između dva uzimanja lijeka.
Provjerite jeste li dobro razumjeli upute liječnika i strogo ih se pridržavajte sve dok on ne odredi drugačije.

A. A.

Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo