Zdravlje

Zdravlje

Ako imate dijabetes, evo kad će vam se početi javljati prvi simptomi

Shutterstock 570636958

Dijabetes koji se ne liječi može učiniti puno štete organizmu.

Trenutno svijetom dominira pitanje COVID-a i pojave raka, a ova velika kriza i u zdravlju zahtjeva da nje budemo i svjesni jer prevencija i rano otkrivanje bolesti mogu uvelike smanjiti šanse da će doći do negativnih posljedica. No ne jenjava još jedna epidemija koja je jednako opasna a to je pojava dijabetesa. Danas oko 11 posto Amerikanaca ima dijabetes, a kod većine njih to stanje ostane nedijagnosticirano. Koliko je ta situacija opasna, već svi znamo.

Evo kada ćete početi osjećati simptome

Tip 1 se obično dijagnosticira u mladosti i brzo se razvija sa primjetnim simptomima koji se javljaju unutar dva tjedna. Dijabetes tip 2 je pod direktnim utjecajem životnog stila i prehrane. Simptomi se mogu razvijati dugo i lako mogu proći neprimijećeni.

“Ponekad je potrebno nekoliko godina da se simptomi razviju i teško ih je primijetiti, a neki neće primijetiti niti jedan. Obično se razvija u odraslog dobi, mada se čini da ga ima sve više djece i mladih osoba“, stoji na stranicama Centra za prevenciju bolesti.

Čak i blagi oblik može biti jako opasan

“Visok šećer u krvi može proći nezapaženo i bez nekih jasnih simptoma, čak i samo mali porast šećera u krvi može ošteiti živce, bubrege i mrežnicu oka. Što dulje ostajete bez pomoći, to veća šteta može nastati“, stoji na stranicama klinike Cleveland. Nekoliko je simptoma koji se rano javljaju i na njih treba pripaziti.

Ako imate 50 i više godina, ovo je napitak kojeg biste trebali piti češće

Često mokrenje

Dijabetes će se često manifestirati i tako da morate na toalet puno češće nego inače i vjerojatno se budite usred noći nekoliko puta. Posljedica je to povišenja šećera u tijelu kojega se ono pokušava riješiti putem mokrenja. Urin može biti mutan i imati miris voća.

Povećana žeđ

Često mokrenje će uzrokovati osjećaj dehidracije, još jednog ranog simptoma dijabetesa, a pacijenti često želju gase voćnim sokovima ili čokoladnim mlijekom, što je najgori izbor za dijabetes. Takvi će napici organizam napuniti šećerom i samo pogoršati problem. Ako pijete više nego obično i nikada vam nije dosta, to je dobar razlog da posjetite liječnika.

Povećan osjećaj gladi ili gubitak kilograma

Dijabetes može istovremeno povećati razinu glukoze u tijelu, ali i blokirati stanice koje ju trebaju koristiti kao energiju. Možete dakle osjećati stalnu glad jer su mišići ostali zakinuti za energiju i tijelo može sagorijevati pohranjeno masno tikvo za energiju, zbog čega ćete gubiti kilograme bez da se trudite.

Trnci u rukama i nogama

Komplikacije mogu nastati puno prije nego vi shvatite da imate dijabetes, a jedna od njih je oštećenje živaca što može izazvati utrnulost ili trnce u nogama a to se stanje naziva dijabetička neuropatija. Iako može „napasti“ bilo gdje, istraživanja otkrivaju kako kod 50 posto pacijenata šteta nastaje upravo na nogama i stopalima. Možete osjećat trnce, peckanje ili utrnulost, te jaču osjetljivost na temperaturu zraka, a mogu se javiti i grčevi.

Zamućen vid

Ako ste primijetili ovaj simptom, koji se naziva dijabetička retinopatija, valjalo bi porazgovarati s liječnikom. Kako dijabetes može uzrokovati propusnost krvnih žila u mrežnici to može voditi do ovog simptoma. Prema pisanju klinike Johns Hopkins, to je vodeći uzrok sljepoće kod odraslih Amerikanaca.

Žene imaju specifične rizike za moždani udar, ali i simptome – štucanje i uzrujanost samo su neki

Skloniji ste upalama mjehura i gljivičnim oboljenjima

Visoke razine šećera u urinu i vagini mogu postati plodno tlo za množenje bakterija i gljivica koje izazivaju infekcije. Prema istraživanjima, osobe koje pate od dijabetesa tip 2 imaju veće šanse da će patiti i zbog infekcija mokraćnog mjehura i da će se one često ponavljati.

A.A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo