Ako imate dijabetes, evo kad će vam se početi javljati prvi simptomi

voda

Dijabetes koji se ne liječi može učiniti puno štete organizmu.

Trenutno svijetom dominira pitanje COVID-a i pojave raka, a ova velika kriza i u zdravlju zahtjeva da nje budemo i svjesni jer prevencija i rano otkrivanje bolesti mogu uvelike smanjiti šanse da će doći do negativnih posljedica. No ne jenjava još jedna epidemija koja je jednako opasna a to je pojava dijabetesa. Danas oko 11 posto Amerikanaca ima dijabetes, a kod većine njih to stanje ostane nedijagnosticirano. Koliko je ta situacija opasna, već svi znamo.

Evo kada ćete početi osjećati simptome

Tip 1 se obično dijagnosticira u mladosti i brzo se razvija sa primjetnim simptomima koji se javljaju unutar dva tjedna. Dijabetes tip 2 je pod direktnim utjecajem životnog stila i prehrane. Simptomi se mogu razvijati dugo i lako mogu proći neprimijećeni.

"Ponekad je potrebno nekoliko godina da se simptomi razviju i teško ih je primijetiti, a neki neće primijetiti niti jedan. Obično se razvija u odraslog dobi, mada se čini da ga ima sve više djece i mladih osoba“, stoji na stranicama Centra za prevenciju bolesti.

Čak i blagi oblik može biti jako opasan

"Visok šećer u krvi može proći nezapaženo i bez nekih jasnih simptoma, čak i samo mali porast šećera u krvi može ošteiti živce, bubrege i mrežnicu oka. Što dulje ostajete bez pomoći, to veća šteta može nastati“, stoji na stranicama klinike Cleveland. Nekoliko je simptoma koji se rano javljaju i na njih treba pripaziti.

Ako imate 50 i više godina, ovo je napitak kojeg biste trebali piti češće

Često mokrenje

Dijabetes će se često manifestirati i tako da morate na toalet puno češće nego inače i vjerojatno se budite usred noći nekoliko puta. Posljedica je to povišenja šećera u tijelu kojega se ono pokušava riješiti putem mokrenja. Urin može biti mutan i imati miris voća.

Povećana žeđ

Često mokrenje će uzrokovati osjećaj dehidracije, još jednog ranog simptoma dijabetesa, a pacijenti često želju gase voćnim sokovima ili čokoladnim mlijekom, što je najgori izbor za dijabetes. Takvi će napici organizam napuniti šećerom i samo pogoršati problem. Ako pijete više nego obično i nikada vam nije dosta, to je dobar razlog da posjetite liječnika.

Povećan osjećaj gladi ili gubitak kilograma

Dijabetes može istovremeno povećati razinu glukoze u tijelu, ali i blokirati stanice koje ju trebaju koristiti kao energiju. Možete dakle osjećati stalnu glad jer su mišići ostali zakinuti za energiju i tijelo može sagorijevati pohranjeno masno tikvo za energiju, zbog čega ćete gubiti kilograme bez da se trudite.

Trnci u rukama i nogama

Komplikacije mogu nastati puno prije nego vi shvatite da imate dijabetes, a jedna od njih je oštećenje živaca što može izazvati utrnulost ili trnce u nogama a to se stanje naziva dijabetička neuropatija. Iako može „napasti“ bilo gdje, istraživanja otkrivaju kako kod 50 posto pacijenata šteta nastaje upravo na nogama i stopalima. Možete osjećat trnce, peckanje ili utrnulost, te jaču osjetljivost na temperaturu zraka, a mogu se javiti i grčevi.

Zamućen vid

Ako ste primijetili ovaj simptom, koji se naziva dijabetička retinopatija, valjalo bi porazgovarati s liječnikom. Kako dijabetes može uzrokovati propusnost krvnih žila u mrežnici to može voditi do ovog simptoma. Prema pisanju klinike Johns Hopkins, to je vodeći uzrok sljepoće kod odraslih Amerikanaca.

Žene imaju specifične rizike za moždani udar, ali i simptome - štucanje i uzrujanost samo su neki

Skloniji ste upalama mjehura i gljivičnim oboljenjima

Visoke razine šećera u urinu i vagini mogu postati plodno tlo za množenje bakterija i gljivica koje izazivaju infekcije. Prema istraživanjima, osobe koje pate od dijabetesa tip 2 imaju veće šanse da će patiti i zbog infekcija mokraćnog mjehura i da će se one često ponavljati.

A.A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!