Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ako imate 50 i više godina, ovo je napitak kojeg biste trebali piti češće

Većina popularnih napitaka je puno šećera i voća, ali ne sadrže skoro ništa povrća.

Iako voćni sokovi mogu biti dobri za zdravlje jer sadrže minerale, antioksidante i vitamina, često ne sadrže ništa vlakana, a bez njih će proces probave biti otežan i usporen, pa šećer u krvi može porasti nakon jednog takvog soka. Kako bi izbjegli ove posljedice, osobe nakon 50. godine moraju razmisliti o sokovima od povrća jer sadržavaju više vlakana a manje šećera od voćnih sokova.

“Konzumacijom vlakana iz povrća pomažemo prirodnim šećerima koji se nalaze u voću da se polako troše i ne apsorbiraju se u potpunosti u tijelu. smanjenom apsorpcijom šećera iz voća u tijelu višak šećera se neće pohranjivati kao masnoće“, navodi nutricionistica Blanca Garcia, koja smatra da je najbolja kombinacija za vas upravo napitak od svježeg voća i povrća bez dodanih šećera i aditiva. Ako želite biti sigurni da pijete zdrav napitak sami ga napravite jer oni već gotovi često procesuiranjem ostaju bez vlakana.

Zašto su vlakna toliko važna?

Vlakna su važna cijelog života, a posebno nakon što ste navršili 50 godina. Primjer bi bila usporen proces probave i ponekad ona neće biti redovita. Unosom vlakana kroz prehranu možete pomoći probavnom sustavu ali i smanjiti rizik od razvoja bolesti povezanih sa starenjem.

Ovo su 4 vitamina i suplementa koje imunologinja uzima svaki dan za jačanje imuniteta

Jedna je studija pokazala kako sudionici koji su konzumirali najviše vlakana imaju mali rizik da će kod njih nastupiti smrt radi respiratornih i kardiovaskularnih bolesti.

Sok od povrća je dobar izbor ali trebalo bi vlakna unositi putem namirnica

Prema pisanju Mayo klinike, ispijanje sokova do povrća donosi organizmu dozu vitamina i minerala koji se nalaze i u svježem proizvodu, ali ipak je pametnije da jedete voće i povrće ako želite povećati unos vlakana. Ako imate 50 i više godina, ovo su sokovi koje biste trebali piti jer će vam ponuditi važne nutrijente koje organizam treba.

Sok od kelja

Sok od kelja je poznat po tome da štiti zdravlje srca što je izuzetno važno za one iznad 50 godina, čije srce prolazi kroz promjene. Studija koja je objavljena u magazinu Biomedical and Environmental Sciences otkriva kako muškarci koji su pili sok od kelja 3 mjeseca bilježe niže razine lošeg kolesterola i povećanje onog dobrog koji je dobar za vaše srce. Sastojci koji se nalaze u kelju učinkoviti su u borbi protiv nekih oblika raka, uključujući rak želuca, debelog crijeva, dojke i jajnika. Kelj sadrži vlakna koja potiču redovitu probavu, sprječavaju zatvor i pomažu u sprječavanju prejedanja. Bogat je antioksidansima, poboljšava imunitet, održava zdrave kosti i zube, štiti reproduktivne organe i jedan je od namirnica za detoksikaciju

Sok od pšenične trave

Iza popularnosti ovog napitka stoji nekoliko stvari, a to sigurno nije intenzivan okus. Prije svega on sadrži visoke razine klorofila koji su poznati po tome što pomažu u borbi protiv upala, što je krucijalno za zdravo starenje. Prah od pšenične trave bi mogao pomoći i kod snižavanja kolesterola i zaštite zdravlja srca kod žena, ako se koristi 10 tjedana.

Znate li što je sve potrebno da COVID-19 postane endemska bolest? Imunolog Ilija Brizić zna odgovore

Brokula

Ova zdrava namirnica je idealna za vaš sok jer je puna antioksidanta. Ovo povrće je puno kalcija i magnezija koji su neophodni za zdravlje zubi, kostiju i živaca, a isti sastojci pomažu održavati krvni tlak normalnim. Brokula sadrži sulforafan, koji štiti hrskavicu, i flavonoid kaempferol, koji ima anti-upalna svojstva. Jedna je studija pokazala da konzumacija brokule može usporiti kognitivno propadanje koje je povezano sa starenjem.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo